Ciasto drożdżowe z przepisu mojej mamy zawsze wychodzi przepyszne! Smakuje wszystkim i jest wyjątkowo łatwe do zrobienia.
SKŁADNIKI:
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
750 dag mąki
pół szklanki cukru
pół szklanki oleju
5 jajek
3 jabłka
kruszonka:
1 łyżeczka masła
5 łyżeczek mąki
10 łyżeczek cukru
ZAJRZYJ NA MÓJ KANAŁ YOUTUBE - KLIKNIJ TUTAJ I ZOBACZ JESZCZE WIĘCEJ PROSTYCH PRZEPISÓW.
WYKONANIE:
WYKONANIE:
1. Mleko zagrzej, ale nie gotuj. W szklance rozkrusz drożdże, dodaj 3 łyżeczki cukru i wlej ok. pół szklanki ciepłego mleka, dobrze wymieszaj;
2. Mąkę, jajka, rozrobione drożdże, resztę mleka i cukru dodaj do miski i wyrabiaj ciasto robotem (bądź ręcznie);
3. Kiedy ciasto będzie już dobrze wymieszane dodaj olej i wyrabiaj jeszcze kilka minut;
4. Przełóż do blaszki wyłożonej papierem i zostaw na chwilę aby wyrosło;
5. Przygotuj kruszonkę: wsyp do miski wszystkie składniki i ucieraj widelcem do połączenia składników ( powinna powstać sypka kruszonka). Wstaw na kilka minut do lodówki;
6. Obierz jabłka, pokrój w plasterki, ułóż na cieście i posyp równomiernie kruszonką;
7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 30/35 min do suchego patyczka.
Smacznego :)
3. Kiedy ciasto będzie już dobrze wymieszane dodaj olej i wyrabiaj jeszcze kilka minut;
4. Przełóż do blaszki wyłożonej papierem i zostaw na chwilę aby wyrosło;
5. Przygotuj kruszonkę: wsyp do miski wszystkie składniki i ucieraj widelcem do połączenia składników ( powinna powstać sypka kruszonka). Wstaw na kilka minut do lodówki;
6. Obierz jabłka, pokrój w plasterki, ułóż na cieście i posyp równomiernie kruszonką;
7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 30/35 min do suchego patyczka.
Smacznego :)
Robiłam pierwszy raz .... nie ma już całej blachy! Na pewno powtórzę, jest pyszne, wilgotne i puszyste :-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakuje! :) Pozdrawiam serdecznie
UsuńMega drożdżówka.
OdpowiedzUsuńPolecam przepis.
Super! Bardzo się cieszę:) Pozdrawiam
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńLink do tego przepisu znalazłam na innej Pani stronie. Miało być fit... A nie jest. Według Pani miało być 150kcal na 100g a jest... prawie 300. To robi wielką różnicę. Zrobić już muszę bo wszystkie składniki przygotowane, ale jestem mocno zniesmaczona. I nie bedzie już miało znaczenia czy smaczne czy nie. Przykre to :(
OdpowiedzUsuńI te 300 to bez kruszonki 😞
Usuń