Przepis na tradycyjne gołąbki znalazłam w zeszycie mojej mamy. Gwarantuję, że posmakują wszystkim i każdy będzie prosił o dokładkę.
SKŁADNIKI:
Kapusta włoska
70 dag mięsa mielonego
2 torebki ryżu
2 łyżki koncentratu pomidorowego (1 do farszu i 1 do wywaru)
majeranek
pieprz
sól
SOS:
wywar z gołąbków
1 łyżka mąki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
0.5 szklanki zimnej wody
sól
pieprz
WYKONANIE:
1. Ryż obgotuj (ok. 10min) i poczekaj aż przestygnie;
2. Wrzuć do miski mięso mielone, ryż, koncentrat pomidorowy, przyprawy i dobrze wymieszaj;
3. Wytnij głąb z kapusty, następnie przełóż ją do garnka z zimną wodą i poczekaj aż się zagotuje. Zdejmuj pojedyncze liście, tak aby każdy z nich się sparzył. ;
4. Dno dużego garnka wyłóż 2/3 liśćmi kapusty;
5. Nakładaj farsz w liście, ciasno zawijaj i układaj łączeniem na dół w garnku;
6. Gotuj ok. 1h w wodzie z dodatkiem przypraw i koncentratu pomidorowego do miękkości kapusty;
7. Wywar odlej do innego garnka i zrób z niego sos: dodaj koncentrat pomidorowy, wcześniej rozmieszaną mąkę z zimną wodą, dopraw solą i pieprzem. Zalej nim gołąbki gotuj ok. 10min;
8. Przełóż na talerz, polej sosem, podawaj z chlebem lub ziemniakami.
SMACZNEGO ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz