Kiedy spróbowałam tej zupy po raz pierwszy, wiedziałam że będzie gościć na naszym stole w jesienne popołudnia. Jest pyszna i łatwa w przygotowaniu. Wszyscy domownicy zachwycają się jej smakiem!
SKŁADNIKI:
1kg dyni (waga po obraniu)
1 marchewka (u mnie mrożona, może być również świeża)
4 średniej wielkości ziemniaki
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 kosta rosołowa
3 szklanki wody
Przyprawy:
sól
sól
pieprz
chilli
kurkuma
curry
czosnek niedźwiedzi
(według upodobań)
łyżka śmietany
uprażone na suchej patelni ziarna słonecznika
chilli
kurkuma
curry
czosnek niedźwiedzi
(według upodobań)
łyżka śmietany
uprażone na suchej patelni ziarna słonecznika
WYKONANIE:
- Czosnek i cebulę obierz, pokrój i podsmaż w dużym garnku na oliwie.
- Dynię obierz,oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. To samo zrób z ziemniakami i marchewką.
- Dodaj resztę warzyw do garnka i chwilę wszystko podsmaż na średnim ogniu. Mieszaj, aby się nie przypaliło.
- Wlej do garnka 3 szklanki wody i wrzuć pokruszoną kostkę rosołową. Wszystko dokładnie wymieszaj i przykryj. Gotuj ok. 15-20min - do miękkości warzyw, mieszając co jakiś czas. Zdejmij z ognia i wystudź.
- Całość zblenduj na gładką masę, dopraw wg. upodobań.
- Przygotować grzanki: kromki chleba posmarować masłem, posypać przyprawami i czosnkiem, pokroić w kostkę i usmażyć na łyżce masła bądź oliwy.
Ooo, zupa świetna. Jadłem pierwszy raz taką na spotkaniu z Moodo
OdpowiedzUsuń