Kolejna świąteczna propozycja. Przepis na to ciasto dostałam od mamy. Powiedziała, że piekła je zawsze kiedy byliśmy mali i za każdym razem znikało w mig. Postanowiłam przypomnieć sobie ten smak i zrobiłam je u siebie w domu. Jest pyszne i kojarzy się z dzieciństwem!
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
3 jajka
1 szklanka mąki
0.5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
5 żółtek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
0.5 l mleka
1 margaryna Kasia
3/4 szklanki cukru pudru
20 dag wiórek kokosowych
Piana:
5 białek
0.5 szklanki cukru
1 galaretka (u mnie agrestowa)
Polewa:
10 dag czekolady gorzkiej
5 dag margaryny
50 ml mleka
BLASZKA 24 x 34 cm
1. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier, żółtka i zmiksuj. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką do całkowitego połączenia się składników. Piecz w temp. 170 st C przez ok. 20min;
2. 1.5 szklanki mleka zagotuj, w 0.5 szklanki mleka roztrzep żółtka z mąką ziemniaczaną i wlej do gotującego się mleka. Ugotuj budyń, wystudź;
3. Kostkę margaryny utrzyj z cukrem pudrem, połącz z wystudzonym budyniem i wsyp wiórki. Wszystko wymieszaj;
3. Kostkę margaryny utrzyj z cukrem pudrem, połącz z wystudzonym budyniem i wsyp wiórki. Wszystko wymieszaj;
4. Galaretkę zalej 0.5 szklanki gorącej wody i dobrze rozmieszaj, odstaw do wystudzenia;
5. Ubij pianę z białek, dodaj wystudzoną galaretkę i miksuj do połączenia składników;
6. Na wystudzony biszkopt wyłóż masę, na wierzch równomiernie rozłóż pianę, wstaw do lodówki;
6. Na wystudzony biszkopt wyłóż masę, na wierzch równomiernie rozłóż pianę, wstaw do lodówki;
7. Margarynę rozpuść w rondelku, dodaj mleko i wymieszaj, wsyp pokruszoną czekoladę. Zdejmij z ognia i mieszaj do całkowitego połączenia składników. Wystudzoną polewę wylej na ciasto i ponownie wstaw do lodówki min. na 1 godzinę.
to w tym cieście jest surowe białko?
OdpowiedzUsuńKiedyś,chyba ponad 30 lat temu prenumerowałam "Poradnik Domowy".Tam był właśnie ten przepis.Gdzieś mi go wcięło i wreszcie go odnalazłam.To jest pyszne ciasto i właśnie te białka z kokosem (chociaż nie przepadam za nim)to jest w połączeniu z polewą czekoladową ten cały smak.Nigdy nie robiłam ze śmietaną,ale myślę,że to będzie nie to.Wystarczy surowe jajka włożyć na 2-3 sekundy do wrzątku i spokojna rozczochrana
UsuńJa też mam ten przepis ze starego zeszytu mamy.. Myślę, że może mieć właśnie tyle lat..;)
UsuńTak. Z powodzeniem można zastąpić bitą śmietaną ubitą z mascarpone ;)
OdpowiedzUsuńBiszkopt bez żółtek?
OdpowiedzUsuńOczywiście z żółtkami. Edytor płata mi figle.
UsuńNo właśnie ,a co z żółtkami w biszkopcie
OdpowiedzUsuńczy jesli wykoarzytam bitą smietanę z mascaropne to również uzywam galaretki? czy można skorzystać z gotowych budyni? czy wtedy będą potrzebne dwa?
OdpowiedzUsuńMoże Pani dodać galaretkę bądź żelatynę, aby masa była sztywna:) Ewentualnie można spróbować ubić śmietanę ze śmietan-fixem i jeśli będzie wystarczająco sztywna to nie dodawać nic oprócz mascarpone;)
UsuńAle że jak surowe biało i galaretka?
OdpowiedzUsuńDokładnie tak. Wystudzoną galaretkę dodaje Pani do piany z białek, jeszcze chwilę miksuje do połączenia składników i gotowe ;)
Usuńbo dawniej nie było salomelli i dużo a przeważnie używało się surowych białek
OdpowiedzUsuńWłaśnie tak. :)
UsuńWitam, czy do piany z bitej śmietany i mascarpone można dodać galaretkę?
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne aczkolwiek zrezygnowałam z polewy, bardzo słodkie i bardzo dobrze się kroi
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam
Usuńa jakich rozmiarów ma być blaszka?
OdpowiedzUsuń24 x 34 cm :)
Usuń