Odkąd spróbowałam tych placków u cioci na imieninach, robię je bardzo często w swoim domu. Placki znikają w mgnieniu oka a przepis jest banalnie prosty.
SKŁADNIKI:
30 dag mięsa mielonego
1.5 kg ziemniaków
2 cebule
3 jajka
2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
sól
pieprz
olej do smażenia
WYKONANIE:
1. Obierz ziemniaki i cebulę, następnie zetrzyj na tarce bądź w maszynce elektrycznej;
2. Dodaj 2 jajka i 1 białko, mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Wszystko wymieszaj;
4. Rozgrzej tłuszcz na patelni, kładź placki ziemniaczane, na nie nakładaj małe porcje mięsa i przykrywaj masą ziemniaczaną;
5. Podawaj same bądź z sosem, np. pieczarkowym.
SMACZNEGO ;)
Mięso ma być pod pieczone czy surowe
OdpowiedzUsuńsurowe;)
UsuńOczewiscie ze surowe
UsuńCzy mięso w środku placka nie będzie surowe? Przy dłuższym smażeniu czy placki się nie spala, albo czy nie nasiąkną tłuszczem jak zmniejszę temperaturę?
OdpowiedzUsuń