Pulpeciki powstały w wyniku prowadzonych doświadczeń w kuchni. Kiedy zrobiłam je po raz pierwszy i podałam z sosem pomidorowym zniknęły ze stołu w kilka minut. Dobrze, że z podanych składników wychodzi ok. 24 sztuki. W innym wypadku by zabrakło. Moja 5-o osobowa rodzina nie mogła się najeść - tak im smakowały. Zaskocz swoich domowników i spróbuj moich super smacznych pulpecików. ;)
SKŁADNIKI:
ok. 4 kromki czerstwego chleba ( po zblendowaniu powinna być ok. szklanka)
0.5 szklanki mleka
1kg mięsa mielonego (u mnie chude mięso z szynki)
3 duże ząbki czosnku
1 cebula
2 jajka
150dag sera żółtego
sól, pieprz do smaku
WYKONANIE:
1. Chleb pokrój w kostkę a następnie zblenduj, zalej mlekiem i odstaw;
2. Cebulę pokrój w drobniutką kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę lub też drobno pokrój, ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach;
2. Mięso mielone, jajka, ser, cebulę i czosnek wrzuć do miski. Wymieszaj a następnie dodaj chleb zalany mlekiem;
5. Podawaj z sosem i ziemniakami bądź ryżem, według upodobań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz