Pierwszy raz zaserwowałam to ciasto na urodzinach męża. Wszystkie koleżanki z pracy były zachwycone i prosiły o przepis. Nie został nawet kawałek. Cała blaszka poszła w jeden wieczór. ;)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 34 cm
1 paczka herbatników
1 opakowanie serka mascarpone (250 dag)
1 śmietanka 30% (330 ml)
2 łyżki cukru pudru
2kg jabłek
2 galaretki owocowe
garść orzechów włoskich
WYKONANIE:
1. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i zesmaż. Dodaj galaretki i dokładnie rozmieszaj. Odstaw do wystudzenia;
2. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj mascarpone, cukier i dokładnie wymieszaj;
3. Orzechy zblenduj bądź bardzo drobno rozkrusz.
3. Ułóż herbatniki, wyłóż całkowicie wystudzoną masę jabłkową, następnie rozsmaruj krem, posyp wierzch orzechami;
4. Wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz