Jeżeli miałabym upiec na święta tylko jedno ciasto - wybrałabym właśnie ten przepis. Kiedy zaserwowałam je na ostatniej domówce, wszystkie koleżanki chciały dostać przepis. Smakuje obłędnie i jest dość łatwe w wykonaniu.
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 34 cm
Biszkopt:
3 jajka
1 szklanka mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0.5 szklanki cukru
Masa jabłkowa:
1.5-2 kg jabłek
2 galaretki (u mnie pomarańczowe)
Krem:
2 śmietany 'Śnieżki'
1 szklanka mleka
1 galaretka (u mnie agrestowa)
0.5 kg pierniczków w czekoladzie
WYKONANIE:
1. Upiecz biszkopt: białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodaj cukier, następnie ciągle ubijając dodawaj po 1 żółtku, na koniec wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Wstaw do nagrzanego do 170 st C piekarnika na ok. 20 min;
2. Jabłka obierz i pokrój, zesmaż, tak aby wyparował sok, następnie dodaj 2 galaretki i dokładnie wymieszaj. Delikatnie przestudź i jeszcze ciepłe wyłóż na biszkopt;
3. Galaretkę do kremu rozpuść w 0.5 szklanki wody. Wystudź;
4. Śmietany ubij w szklance mleka, dodawaj stopniowo galaretkę, zmiksuj do powstania jednolitego kremu;
5.Na jabłkach poukładaj pierniczki, następnie rozsmaruj krem śmietanowy, wierzch oprósz kakao, zetrzyj czekoladę bądź zostaw bez przybrania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz