Przepis na najlepsze ciasto na świecie jest stary jak świat. Kilka lat temu dostałam do od koleżanki. Pani Walewska towarzyszy nam podczas każdych świąt. Jest tak uniwersalna, że smakuje każdemu.
SKŁADNIKI:
30 dag mąki pszennej (ok. 2 szklanki)
10 dag cukru (do ciasta)
30 dag cukru (do białek)
1 margaryna Kasia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
1 słoik powideł porzeczkowych ( wg. upodobań)
KREM:
0.5 l mleka
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 masło
0.5 szklanki cukru (lub mniej, wg. upodobań)
WYKONANIE:
1. Z mąki, cukru, margaryny, żółtek i proszku do pieczenia zagnieć ciasto. Wyłóż go na dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika;
2. Białka wraz z łyżką mąki ziemniaczanej i cukrem ubij na sztywną masę;
3. Wyłożone w blaszce ciasto posmaruj powidłami porzeczkowymi, na wierzch rozsmaruj ubite białka i posyp orzechami. Piecz w ok. 180st C przez 10/15 min.
4. Odlej 0.5 szklanki mleka, rozmieszaj w nim mąki. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Do gotującego się mleka wlej rozrobione maki i mieszaj aby nie powstały grudki. Wystudzony budyń utrzyj z margaryną;
5. Upieczone i wystudzone ciasto przekrój na pół. Na jedną połowę wyłóż krem i przyłóż drugą połową ciasta. Wstaw do lodówki aby ładnie zastygło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz