Taką wariację jadłam po raz pierwszy na imprezie urodzinowej u koleżanki. Podała ją razem z czerwonym barszczykiem. Wszyscy byli zachwyceni zarówno smakiem jak i wyglądem. Wiedziałam, że muszę spróbować zrobić ją w domu bo była pyszna.
SKŁADNIKI:
Naleśniki:
2 jajka
1 szklanka mąki
0.5 l mleka
2 łyżki oleju
Nadzienie:
1 cebulka
500 g pieczarek
ok. 250 g sera żółtego
1 łyżeczka majeranku
odrobina Vegety
pieprz do smaku
masło do smarowania naleśników (opcjonalnie)
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksuj i usmaż naleśniki. Powinno wyjść ok. 10/12 cienkich naleśników;
2. Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, podduś do wyparowania całej wody, dodaj drobno pokrojoną cebulkę i przyprawy. Smaż kilka minut;
3. Ser zetrzyj na tarce;
4. Na dużej blaszce wyłożonej papierem połóż obok siebie 2 naleśniki. Posmaruj je masłem i połóż pieczarki, nakryj kolejnymi naleśnikami, znowu posmaruj masłem i połóż ser, kontynuuj do wykończenia farszu pieczarkowego. Na ostatni naleśnik posyp starty ser i wstaw do nagrzanego do 170 st C piekarnika na ok. 10/15 min;
5. Po wyjęciu z piekarnika pokrój ciasto na trójkąty i podawaj, np. z czerwonym barszczykiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz