Najlepsze pierniczki na świecie to takie, które nie muszą leżakować i można je jeść od razu po upieczeniu. Są mięciutkie i puszyste, aż ciężko się powstrzymać przed zjedzeniem wszystkich naraz. W domu zawsze znikają za szybko i trzeba dorabiać.. ;)
SKŁADNIKI:
0.5 szklanki mleka
1 łyżeczka amoniaku
500 g mąki
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka ciemnego kakao
0.5 szklanki cukru pudru
1 szklanka prawdziwego miodu
WYKONANIE:
1. Amoniak rozmieszać w mleku;
2. Na stolnicę wsypać mąkę, przyprawę do piernika, kakao, cukier puder, wlać mleko z amoniakem i miód. Wyrobić gładkie i jednolite ciasto (Będzie się kleić, więc można delikatnie podsypywać mąką);
3. Rozwałkować powstałe ciasto i wycinać pożądane kształty pierników;
Mam 60 lat i nigdy nie piekłam pierników ale ten przepis mnie kusi Zrobię to po raz pierwszy myślę że będą tak smaczne jak w opisie
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będą smakować:) Pozdrawiam
UsuńMam zamiar zrobić na święta. Wypróbuję Wasz przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę;) Mam nadzieję, że będą smakowały
UsuńA do tych pierników jajek się nie dodaje?
OdpowiedzUsuńNie dodaje się. :)
UsuńUpiekłam i nie są mięciutkie.
OdpowiedzUsuńMoże coś Pani zrobiła inaczej? Mi zawsze wychodzą puszyste i mięciutkie
Usuń