Oto efekt doświadczeń prowadzonych w kuchni. Miało być trochę słodko, trochę słono.. wyszło wyjątkowo szybko, prosto i pysznie. Wszyscy się zajadali tą sałatką i już wiem, że będzie ona często gościć na naszym stole;)
SKŁADNIKI:
100 g winogron bezpestkowych ciemnych
100 g winogron bezpestkowych jasnych
150 g sera wędzonego
150 g sera wędzonego
120 g sera camembert
25 g słonecznika
garść orzechów włoskich
garść orzechów włoskich
sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu
1 łyżka miodu
WYKONANIE:
1. Winogron umyj i pokrój na połówki;
2. Słonecznika upraż na suchej patelni, uważaj aby go nie przypalić;
3. Sery pokrój w kostkę, orzechy pokrusz na mniejsze kawałki;
4. Wymieszaj wszystko w miseczce;
4. Wymieszaj wszystko w miseczce;
5. Zrób sos: wymieszaj dokładnie wszystkie składniki;
6. Zalej sałatkę sosem przed samym podaniem.
6. Zalej sałatkę sosem przed samym podaniem.
Bardzo ciekawa sałatka, jeszcze takiej nie jadłem. Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam! Jest naprawdę pyszna :)
Usuń