Szybka i mało pracochłonna propozycja na przepyszny obiad dla rodziny. Nie ma z nim dużo pracy a wszyscy się zajadają i proszą o dokładki. ;)
SKŁADNIKI:
8 plastrów schabu
8 plastrów sera żółtego + 8 na wierzch
500 g szpinaku (u mnie z własnego ogródka - mrożony)
4 ząbki czosnku
1.5 kg ziemniaków
0.5 szklanki oliwy
pół łyżeczki soli
przyprawy (u mnie papryka słodka, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do ziemniaków)
WYKONANIE:
1. Ziemniaki obierz, opłukaj i pokrój w grubsze paseczki bądź ćwiarteczki;
2. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę bądź drobno pokrój i zesmaż na łyżce oliwy, dodaj rozmrożony szpinak, wsyp pół łyżeczki soli i smaż aż do wyparowania całej wody;
3. Plastry schabu dokładnie roztłucz, posyp solą i pieprzem według uznania;
4. Na roztłuczone kotlety wyłóż szpinak, połóż plasterek sera żółtego i złóż na pół;
5. Do miski z ziemniakami wlej oliwę i dokładnie wymieszaj;
6. W dużej blasze z wyposażenia piekarnika rozłóż poskładane kotlety, możesz posypać wierzch startym serem bądź tak jak ja całymi plasterkami. Obok kotletów równomiernie poukładaj ziemniaczki, posól je i posyp przyprawami;
5. Zapiekaj wszystko w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez około godzinę. W międzyczasie poprzekładaj ziemniaczki, tak aby równomiernie się podpiekły - minimum 2 razy. Po ok. 40 minutach możesz wyłączyć termoobieg i zmniejszyć temperaturę.
Super. Wygląda smacznie.
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować zrobić w domu. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Pozdrawiam
Usuń