Na ostatniej domowej imprezie zaserwowałam to ciasto swojej rodzinie. Cała blaszka poszła raz dwa a wszystkie ciocie chciały przepis. Jest po prostu pyszne ;)
SKŁADNIKI:
Kruchy spód:
200 g mąki
1 jajko
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
125 g margaryny Kasi
Masa:
500 g sera białego
250 g serka ricotta ( z mascarpone też smakuje dobrze)
100 g cukru
1 cukier waniliowy (16g)
1 jajko
1 budyń waniliowy (40g)
1.5 szklanki borówek (lub innych owoców, których może być więcej lub mniej - wedle uznania)
BLASZKA 24 x 24 cm
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki na spód wyłożyć na stolnicę i zagnieść jednolite ciasto. Gotowe kruche wyłożyć na blaszkę, podziubać widelcem i wstawić do lodówki na kilka minut;
2. Następnie spód ciasta podpiec w piekarniku. Ok. 15 min w 180st C;
2. Następnie spód ciasta podpiec w piekarniku. Ok. 15 min w 180st C;
3. Wszystkie składniki na masę oprócz jajka zmiksować do powstania jednolitego kremu, następnie dodać jajko i dalej miksować;
4. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód, na wierzchu poukładać borówki i wstawić do nagrzanego piekarnika;
5. Piec ok. 30 min w temp. 180st C.
Dlaczego nie było nas na tej imprezie?? ;)
OdpowiedzUsuńPrzy kolejnej już się zreflektujemy i Was zaprosimy! :)
Usuń