Najlepiej smakuje bigos, który robi moja babcia. Udało mi się w końcu wziąć od niej przepis i zrobić go samodzielnie. Świetnie smakuje, każdy prosi o dokładkę. Podaję go samodzielnie albo z kotletami mielonymi.:)
SKŁADNIKI:
1.5 kg kapusty kiszonej
100 g suszonych grzybów lub pieczarek
2 cebulki
1/2 laski kiełbasy (szynki, innej wędliny)
2 łyżki maki
2/3 łyżki smalcu
WYKONANIE:
1. Kapustę przepłukaj 2 razy aby nie była zbyt kwaśna i drobno pokrój;
3. W międzyczasie namocz grzybki, potem pokrój je drobno i obgotuj (ok. 10 min) / jeżeli używasz pieczarek, pokrój je w kostkę i podsmaż;
4. Z gotowej kapusty odlej wodę, dodaj grzyby/pieczarki, dopraw solą, pieprzem, zielem angielskim (3/4 sztuki), liściem laurowym (2/3 listki), odrobiną majeranku i kucharka;
5. Szynkę/kiełbaskę podsmaż z cebulką i dodaj do miękkiej kapusty;
6. Przygotuj zasmażkę: 2/3 łyżki smalcu podsmaż z cebulką, dodaj 2 łyżki mąki i wymieszaj, uważaj aby się nie przypaliła. Gotową zasmażkę dodaj do bigosu i zagotuj.
A spróbuj zrobić bigos zapiekany w piekarniku ale koniecznie mięso to lopatka bo jest miękka zobaczysz jak smakuje niebo w gebie.
OdpowiedzUsuńOoo takiego jeszcze nie próbowałam.. Spróbuję. Dziękuje za propozycję:)
UsuńSzczerze .. to zaden to przepis. Bez obrazy ale bardzo słaby wasz bigosu.. a na zdjęciu jak kapusta zasmarzana... bez obrazy pozdr.
OdpowiedzUsuńnie dziękuj babci...masakra.
OdpowiedzUsuńZgadzam sie
UsuńJa gotuję też taką kapustę.
OdpowiedzUsuńJest pyszna.
Zgadza się, jest pyszna:)
UsuńTo jest kapusta zasmazana a nie bigos
OdpowiedzUsuńNiestety, nie jest to bigos, tylko kapusta :( Pół laski kiełbasy na 1,5 kg kapusty? I raczej nigdy nie słyszałam żeby zaciągać bigos mąką.... No ale oczywiście każdy je to co lubi :)
OdpowiedzUsuńTeż uważam że nie jest to bigos tylko kapusta z kiełbasą i grzybami
OdpowiedzUsuńBigos to nie jest. Jak to zwał, tak to zwał. Kapusta zasmażana? Dobre, pewnie tak. Smacznego.
OdpowiedzUsuń