Tłusty czwartek bez domowych pączków nie istnieje. Znikają ze stołu zanim zdążą wystygnąć. Każdy się nimi zajada i zapomina o kaloriach. Są po prostu pyszne.
SKŁADNIKI:
(na ok. 30 pączków)
800 g mąki
6 żółtek
4 łyżki cukru
100 g roztopionego i wystudzonego masła
60 g drożdży
2 szklanki mleka
1 łyżka spirytusu
1 łyżeczka soli
skórka z cytryny
konfitura z róży
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia
Jeżeli chcesz zobaczyć krótki film z wykonaniem tego przepisu kliknij TUTAJ
WYKONANIE:
1. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i odstaw na kilka minut;
2. Żółtka utrzyj z cukrem;
3. Mąkę wsyp do miski, dodaj utarte żółtka, wyrośnięte drożdże, mleko, alkohol, skórkę z cytryny i sól. Wyrabiaj dokładnie ciasto, dodaj roztopiony tłuszcz i znów wyrabiaj do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki;
4. Przykryj je ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia;
5. Wyłóż ciasto na stolnicę, podsyp mąką i zagnieć. Lekko rozwałkuj i wycinaj szklanką krążki, na każdy nałóż odrobinę konfitury i uformuj kulkę, układaj łączeniem do dołu;
6. Rozgrzej tłuszcz w garnku i smaż pączki aż do zarumienienia;
7. Wykładaj pączki na papierowy ręcznik dzięki czemu odsączysz nadmiar tłuszczu;
8. Przełóż pączki na tacę i posyp cukrem pudrem.
SMACZNEGO ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz