Śmiało mogę powiedzieć, że to ciasto jest odkryciem 2019 roku. Robi się je błyskawicznie, jest bardzo proste do wykonania i smakuje obłędnie!
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24x24 cm
1 duża paczka herbatników
1 kg jabłek
2 galaretki pomarańczowe
250 g mascarpone
200 g czekolady (u mnie milka)
330 ml śmietany 30%
2.5 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie)
WYKONANIE:
1. Jabłka obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zesmaż na patelni z odrobiną wody. Dodaj 2 galaretki do gotujących się jabłek i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia;
2. Czekoladę pokrusz i rozpuść w rondelku na małym ogniu - uważaj aby jej nie przypalić. Odstaw do wystudzenia;
3. Wyłóż dno blaszki papierem do pieczenia a następnie poukładaj herbatniki;
5. Serek mascarpone krótko miksuj, następnie dodaj wystudzoną, rozpuszczoną czekoladę i miksuj do połączenia składników. Wyłóż krem na jabłka. (Opcjonalnie możesz położyć na masę jabłkową herbatniki i dopiero potem krem czekoladowy). Ciasto wstaw do lodówki;
6. Ubij śmietanę na sztywno, następnie możesz dodać wystudzoną żelatynę (rozpuszczoną w 100ml wrzątku) aby mieć pewność, że ciasto będzie sztywne;
7. Wyjmij ciasto z lodówki, wyłóż śmietanę na krem czekoladowy i ponownie schładzaj w lodówce - najlepiej całą noc.
Przepis bardzo mi się podoba chętnie go wypróbuje pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę;) Pozdrawiam
UsuńSuper
OdpowiedzUsuńCzy można użyć galaretki o innym smaku
UsuńTak, jak najbardziej. Pozdrawiam :)
UsuńMam pytanie. Skoro mascarpone z czekoladą idzie na masę jabłkową to czym jest ta biała warstwa pomiędzy nimi, którą widzimy na zdjęciu?
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem to na jabłka idą herbatniki a dopiero masa z czekoladą
UsuńTo miałoby sens, nawet łatwiej rozsmarować niż masa na masie.
UsuńMają Państwo rację. To są oczywiście herbatniki.. nie zawsze je dodaję dlatego w przepisie pominęłam - mój błąd. ;) Pozdrawiam
UsuńTo druga warstwa herbatników
UsuńHerbatniki
UsuńTa biała warstwa to druga warstwa herbatników :)
UsuńZrobiłam z trzema warstwami herbatników: spód, między masą jabłkową a kremem czekoladowym i między kremem czekoladowym a bitą śmietaną.
UsuńSubiektywnie, pominęła bym herbatniki między masą jabłkową a kremem czekoladowym, bo powodowała, że ciasto "rozjeżdżało się" troszeczkę na tej warstwie przy krojeniu i jedzeniu.
A ogólne wrażenie- smaczne ciasto, nieskomplikowane w przygotowaniu. Polecam :)
a jesli ciasto by się zrobiło dzień wczesniej, może wówzas ciastka by zmiekły i nie rozjeżdżały się, taka moja myśl
UsuńCo prawda skopiowalam pytanie poprzednika ale też się o to pytam Skoro mascarpone z czekoladą idzie na masę jabłkową to czym jest ta biała warstwa pomiędzy nimi, którą widzimy na zdjęciu? 👍
OdpowiedzUsuńTo są oczywiście herbatniki;) Można je pominąć, czasem je dodaję a czasem nie, dlatego pominęłam w przepisie - mój błąd. Pozdrawiam ;)
Usuńmysle ze druga warstwa herbatnikow
OdpowiedzUsuńDokładnie tak;)
UsuńA galaretki rozpuścić w wodzie? Czy suche dodać?
OdpowiedzUsuńTrzeba dodać suche galaretki ;)
UsuńSuche
UsuńSuper ciacho.Zapisane.Udostępnione.Czeka do zrobienia.Pozdrawiam i dziękuję pięknie.
OdpowiedzUsuńBardzo się cięszę;) Na pewno będzie smakować. Pozdrawiam:)
UsuńCzy do śmietany nie dodaje się przypadkiem cukru??
OdpowiedzUsuńMożna;) Ja wolę mniej słodkie ciasta, więc nie dodaję:)
UsuńPrzepis niekompletny!
OdpowiedzUsuńDlaczego?:)
UsuńPyszne 👍🏻
OdpowiedzUsuńjaki wymiar blachy?
OdpowiedzUsuńU mnie mała blaszka:) 24 x 24 cm
Usuń24x24
UsuńJakie jabłka najlepiej dodać?
OdpowiedzUsuńJakich by Pani nie dodała wyjdzie pyszne;) Najlepiej jakąś słodką odmianę
UsuńWłaśnie zrobiłam ciasto.szybko łatwo. Super 😊
OdpowiedzUsuńCzy 1 kg jabłek ma byc przed obraniem czy juz po?
OdpowiedzUsuńJuż po, ale jeżeli doda Pani jedno jabłko mniej lub więcej to nic złego się nie stanie i wszystko wyjdzie tak jak powinno :)
UsuńCiasto wygląda przepysznie i też tak smakuje. Jednak na ten rozmiar blaszki śmietanę zwiększyłabym dwukrotnie...u mnie nie wyszło tak wysokie jak u Pani na zdjęciu ;-) Dodałam też odrobinę cukru do śmietany, bo jabłka miałam bardzo kwaśne. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMoże na zdjęciu ciasto wygląda na wyższe niż jest w rzeczywistości.. Proporcje daję zawsze takie same;) Cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam serdecznie ;)
UsuńBardzo pyszne proste ciasto super
OdpowiedzUsuńZalana wrzątkiem żelatyna traci swoje właściwości przecież.
OdpowiedzUsuńNic z tych rzeczy. Nadal robi to co do niej zależy czyli wiąże nam masę aby była sztywna ;)
Usuńwygląda apetycznie i na pewno tak smakuje będę robić w tym tygodniu.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPolecam! Na pewno posmakuje:) Pozdrawiam
UsuńA czy można dodać gotowy mus jabłkowy do ciast z litrowego słoika?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńCiasto jest pyszne robiłam już kilka razy 😊
OdpowiedzUsuńCo to jest mascarpone?
OdpowiedzUsuńTaki serek:) Można go kupić w każdym sklepie
UsuńCzekolada mleczna?
OdpowiedzUsuńUlubiona:)
Usuń