Sernik bez sera to wybawienie w moim domu. Mało kto lubi tradycyjny sernik natomiast tą propozycją zajadają się wszyscy domownicy. Cytując komentarze, smakuje obłędnie. :)
SKŁADNIKI:
1 opakowanie herbatników
2 jogurty greckie (800 g)
2 jogurty greckie (800 g)
4 jajka
2 budynie czekoladowe (po 40g każdy)
60 g cukru pudru (można dać więcej bądź mniej - wedle uznania)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 puszka masy kajmakowej (u mnie 400 g)
1 puszka masy kajmakowej (u mnie 400 g)
BLASZKA 24 x 24 cm
WYKONANIE:
1. Na blaszce wyłożonej papierem poukładaj herbatniki;
2. Białka jaj ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę;
Jeżeli chcesz zobaczyć krótki film z wykonaniem tego ciasta kliknij TUTAJ
Jeżeli chcesz zobaczyć krótki film z wykonaniem tego ciasta kliknij TUTAJ
3. Żółtka jaj zmiksuj w oddzielnej misce. Dodaj jogurty naturalne i ponownie zmiksuj do uzyskania jednolitej masy;
4. Dodaj proszki budyniowe i znowu dokładnie zmiksuj;
5. Wsyp cukier puder z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksuj;
6. Wlej łyżeczkę ekstraktu z wanilii, zmiksuj. Następnie dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką aż do połączenia;
7. Wylej masę na herbatniki i wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170/180 st C na ok. 30 min.;
9. Na wierzchu ciasta rozsmaruj kajmak.
To coś dla mnie wyprubuje
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:) Smacznego
Usuńale super przepis!
OdpowiedzUsuńSuper 🙋 Na pewno zrobię 😉
OdpowiedzUsuńI z tego, co widzę, skorzystam też z innych przepisów 😊
Bardzo mi miło z tego powodu! Pozdrawiam:)
Usuń