W naszym domu nie czekamy na tłusty czwartek aby zajadać się serowymi oponkami. Te są jednymi z naszych ulubionych - smakują wybornie. Czasem nawet nie zdążą wystygnąć a już znikają ze stołu:)
SKŁADNIKI:
500 g twarogu mielonego
600 g mąki + trochę do podsypywania
125 g margaryny Kasi
3 jajka
1 cukier waniliowy (16 g)
20 ml wódki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
tłuszcz do smażenia
1. Na stolnicę wsyp mąkę, w środek wlej jajka i dobrze wymieszaj;
3. Wsyp cukier waniliowy i sodę, wlej wódkę. Ponownie zagnieć ciasto;
4. Dodawaj partiami twaróg i bardzo dokładnie zagnieć ciasto. Składniki muszą się dobrze połączyć;
5. Podziel wyrobione ciasto na kilka mniejszych części. Rozwałkuj je na placek grubości ok. 7 mm;
6. Wycinaj szklanką kółka. W środku większego wytnij kieliszkiem mniejsze kółeczka. (Smażę z nich małe pączuszki;
7. Oponki smaż z obydwu stron na mocno rozgrzanym oleju. Wykładaj je na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz