Pyszne ciasto, które jadłam pierwszy raz u koleżanki na imprezie. Postanowiłam go zrobić u siebie w domu i to był strzał w 10. Wszyscy domownicy nie mogli odejść od stołu a całą blaszkę zjedliśmy w kilka godzin. Jest bardo smaczne i banalne do wykonania :)
SKŁADNIKI:
4 serki homogenizowane waniliowe (600 g)
660 ml śmietanki 30%
3 galaretki (czerwona, żółta, zielona)
cukier waniliowy (16 g) lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 opakowanie biszkoptów
gorzka czekolada do dekoracji
BLASZKA 24 x 24 cm
1. Rozpuść galaretki - każdą w 100 ml wody i odstaw do wystudzenia;
2. Śmietanę ubij na sztywno. Dodaj serki homogenizowane, ekstrakt waniliowy i zmiksuj do połączenia składników;
4. W blaszce wyłożonej papierem poukładaj biszkopty;
5. Wlej czerwoną masę na biszkopty i wstaw do lodówki aby stężała ( na minimum 30 min);
6. Wymieszaj drugą część kremu z galaretką żółtą, a trzecią część z galaretką zieloną;
8. Wyłóż zielony krem na ciasto. zetrzyj na wierzch gorzką czekoladę i ponownie wstaw do lodówki. Najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO ;)
jakie cudo deserowe!
OdpowiedzUsuńdziękuję! ;)
UsuńCzy dobrze widzę,że w warstwach pianek widać kawałki galaretek?To celowe działanie,czy nie dokłdnie wymieszane galaretki.Jeśli tak,tzn.że są twarde po rozpuszczeniu ich w 100 ml wody
OdpowiedzUsuńTak, to są kawałki galaretek. :) Mogą być, ale nie było to zamierzone. Wody nie jest za mało, po prostu za wcześnie je rozpuściłam i zaczęły mi delikatnie tężeć. :)
UsuńŚwietny przepis, wygląda jak wykwintny deser :)
OdpowiedzUsuńA jak smakuje! :) Pozdrawiam
Usuń