Kiedy mają przyjść do mnie goście, zawsze staram się upiec ciasto, które będzie smakowało wszystkim. To jest jeden z tych uniwersalnych przepisów. Zarówno koleżanki z pracy jak i babcie są zachwycone i proszą o przepis. :)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm
Biszkopt kukurydziany:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
0.5 szklanki skrobi ziemniaczanej
0.5 szklanki mąki kukurydzianej
Krem:
660 ml śmietanki 30%
1 śmietan-fix
+ 3 galaretki
+ paczka biszkoptów
+ puszka masy krówkowej
+ 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 0.5 szklanki wrzątku
1. Galaretki rozpuść w 3 szklankach wrzątku i odstaw do wystudzenia;
2. Oddzielone od żółtek białka ubij na sztywną pianę;
3. Ciągle miksując dodawaj stopniowo cukier, aż się całkiem rozpuści;
4. Do piany dodawaj po jednym żółtku. Krótko zmiksuj całość do połączenia składników;
5. Obydwie mąki wsyp do masy i wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką;
6. Ciasto na biszkopt przelej do foremki wyłożonej papierem, wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok. 20 min (piecz do suchego patyczka);
6. 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalej 0.5 szklanki wrzątku i odstaw do wystudzenia;
7. Śmietanę przelej do wysokiego naczynia, krótko zmiksuj, dodaj śmietan-fix i ubijaj do sztywności;
8. Jeżeli krem śmietanowy jest zbyt luźny, opcjonalnie możesz rozpuścić 1 łyżeczkę żelatyny w 1/4 szklanki wrzątku i po wystudzeniu dodać do masy ciągle miksując;
Czy może być mąka pszenna zamiast kukurydzianej?
OdpowiedzUsuńTak, jak najbardziej:)
UsuńMąka kukurydziana podobna jest bardziej do ziemniaczanej
OdpowiedzUsuń