Pierwszy raz próbowałam tego ciasta na urodzinach u koleżanki. Tak mi posmakowało, że postanowiłam je zrobić u siebie w domu. Okazało się, że wszyscy domownicy również pokochali te smaki. :)
SKŁADNIKI:
KRUCHE:
0.5 kg mąki
200 g margaryny
100 g cukru (można dać mniej)
2 jajka
1 łyżka sody
2 łyżki miodu
1 łyżka mleka
MASA JABŁKOWA:
1 kg jabłek
2 galaretki zielone
MASA ORZECHOWA:
120 g posiekanych orzechów włoskich
100 g cukru
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
120 g masła
BLASZKA 18 x 22 cm
ZAPRASZAM NA MÓJ KANAŁ NA YT PO INNE PRZEPISY;)
WYKONANIE:
1. Wysyp mąkę na stolnicę, w środek wbij jajka i wymieszaj. Dodaj miękką margarynę i resztę składników. Wszystko dokładnie zagnieć na jednolite ciasto;
2. Dużą blachę od piekarnika wyłóż papierem. Rozwałkuj ciasto i wylep blaszkę;
3. Wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika i piecz do zarumienienia (ok. 10-12 min);
4. Jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć na głęboką patelnie, podlej wodą i zesmaż. Dodaj galaretki i dokładnie wymieszaj. Zestaw z ognia i wystudź;
5. Wszystkie składniki na masę orzechową wrzuć do rondelka i lekko zagotuj. Odstaw do wystudzenia;
6. Wyjmij ciasto z piekarnika, wystudź;
7. Przekrój na pół duży blat kruchego ciasta;
8. Na jedną połowę wyłóż masę jabłkową, przyłóż drugim blatem i wylej zimną, pół sztywną masę orzechową;
9. Wstaw ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO ;)
Podobny do snikersa myślę że smaczny
OdpowiedzUsuńw smaku jednak trochę inny;) polecam;)
UsuńSuper przepis i ciasto paluszki lizać
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że się podoba!;) Pozdrawiam
UsuńProszę o wymiary blaszki
OdpowiedzUsuńTo jest duża blacha z wyposażenia piekarnika - taka standardowa :)
Usuń