Kiedy mam ochotę na słodkie ciasto zawsze sięgam po ten przepis. Domownicy je uwielbiają, sprawdza się na wszystkich rodzinnych przyjęciach i zawsze znika w mig ze stołu. ;)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm
1 paczka herbatników (400g)
1 puszka masy kajmakowej
2 budynie waniliowe (po 40g każdy)
3 szklanki mleka
250 g margaryny Kasi bądź masła
300 g masła orzechowego
100 g czekolady mlecznej/gorzkiej
2 łyżeczki oleju
odrobina mleka
garść orzechów włoskich
WYKONANIE:
Jeżeli chcesz zobaczyć krótki film z wykonaniem tego ciasta kliknij TUTAJ.
1. 2 szklanki mleka wstaw do gotowania (możesz dodać 2-3 łyżki cukru);
2. W 1 szklance mleka rozpuść proszki budyniowe i wlej je do gotującego się mleka, intensywnie mieszaj aby nie powstały grudki. Gotuj na małym ogniu aż do powstania bąbelków. Gładki budyń odstaw do wystudzenia;
3. W blaszce wyłożonej papierem poukładaj herbatniki;
4. Rozsmaruj kajmak i wyłóż kolejną warstwę herbatników;
5. Miękkie masło utrzyj mikserem, dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu i miksuj aż do połączenia składników. Ma powstać gładka masa;
6. Połowę masy wyłóż na ciasto i przykryj herbatnikami;
7. Do reszty masy dodaj masło orzechowe i zmiksuj do połączenia składników;
8. Wyłóż krem orzechowy na ciasto i posyp wierzch pokruszonymi orzechami;
9. czekoladę rozpuść z dodatkiem oleju w rondelku, jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta dodaj odrobinę mleka. Wymieszaj, poczekaj chwilę aż przestygnie i polej ciasto a następnie wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO ;)
Witam, czym można zastąpić masło orzechowe ?
OdpowiedzUsuńMożna dodać pokruszone orzechy, np. włoskie bądź laskowe :)
UsuńCzy użyć całej puszki masy kajakowej?
OdpowiedzUsuńJa użyłam całej;) Można dodać mniej, w zależności od upodobań:)
UsuńI czy polewa łatwo się kroi- nie jest za twarda?
OdpowiedzUsuńTak, wystarczy wyjąć ciasto z lodówki ok. 1h przed krojeniem i będzie się ładnie kroić:)
Usuń