Odgrzebałam przepis na to ciasto w starym zeszycie mamy. Kiedy zrobiłam je w ostatni weekend na rodzinne przyjęcie wszyscy się zajadali i pytali skąd je wzięłam. Było tak dobre, że przepis powędrował do wszystkich cioć. :)
SKŁADNIKI:
1 paczka herbatników
1 kg jabłek (u mnie 10 średniej wielkości słodkich jabłek)
2 czubate łyżki żelatyny
3/4 szklanki mocnej kawy (u mnie 3 pełne łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalane ok. 200 ml wrzątku)
1 szklanka cukru
50 g czekolady gorzkiej
200 g masła (bądź margaryny)
+ wiórki kokosowe, cukier puder bądź biała czekolada na wierzch (wedle uznania)
BLASZKA 18 x 22 cm
WYKONANIE:
1. Jabłka obierz, pokrój na małe kawałki i zesmaż na patelni, dodaj żelatynę, dokładnie wymieszaj aby się rozpuściła i odstaw całość do wystudzenia;
2. Kawę przelej do rondelka, wsyp cukier i zamieszaj. Dodaj czekoladę i ciągle mieszając (aby się syrop nie przypalił) zagotuj. Gotuj ok. 5-10 min na małym ogniu;
3. W blaszce wyłożonej papierem poukładaj herbatniki;
5. Miękkie masło utrzyj mikserem, dodawaj po 1 łyżce syropu kawowego ciągle miksując;
6. Wyłóż krem na masę jabłkową, udekoruj wedle uznania i wstaw do lodówki. Najlepiej na całą noc.
Pyszne
OdpowiedzUsuńsuper przepis:)
OdpowiedzUsuńWitam powiedzcie co zrobilam zle ze maslo nie chcialo się polaczyc z kawą.Jaką temperaturę ma miec maslo a jaką kawa?
OdpowiedzUsuńZarówno masło jak i kawa powinny mieć temperaturę pokojową. Być może za szybko Pani wlała kawę do masy? Jeżeli kawa oddziela się od masła, proszę spróbować delikatnie podgrzać całość i wymieszać - wtedy powinno się ładnie połączyć. :)
UsuńKulinarne cudo :)
OdpowiedzUsuńJakie wymiary ma blaszka?
OdpowiedzUsuń24 x 24 cm :)
Usuń