Pierwszy raz zrobiłam to ciasto na rodzinną imprezę. Tak dobrze się przyjęło, że teraz robię je na każdą możliwą okazję. Rodzina go uwielbia;)
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
4 jajka
80 g cukru pudru ( niecałe 0.5 szklanki)
100 g mąki ( 0.5 szklanki)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem:
660 ml śmietany 30%
2 płaskie łyżki żelatyny
cukier puder dla słodkości (opcjonalnie, ilość według uznania)
+ 2 galaretki czerwone
ok. 300 g borówek (lub innych owoców)
WYKONANIE:
Krem:
660 ml śmietany 30%
2 płaskie łyżki żelatyny
cukier puder dla słodkości (opcjonalnie, ilość według uznania)
+ 2 galaretki czerwone
ok. 300 g borówek (lub innych owoców)
BLASZKA 34 x 24 cm
WYKONANIE:
ZAPRASZAM NA MÓJ KANAŁ NA YT PO INNE PRZEPISY;)
1. Białka ubij ze szczyptą soli, dodaj cukier puder i miksuj aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodawaj pojedynczo żółtka ciągle miksując aż do połączenia składników;
2. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką aż do połączenia składników, przełóż do blaszki wyłożonej papierem i piecz ok. 30 min w temp. 175 st. C;
3. Żelatynę rozpuść we wrzątku i wystudź.
4. Śmietanę ubij na sztywno, wlej wystudzoną żelatynę i dobrze zmiksuj. Dodaj cukier puder jeśli wolisz słodszy krem (ja nie dodaję)i ponownie zmiksuj;
5. 2 galaretki rozpuść w ok. 3 szklankach wrzątku i wystudź;
6. Na wystudzony biszkopt wyłóż krem śmietanowy i poukładaj owoce, zalej tężejącą galaretką i wstaw do lodówki - najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO;)
3. Żelatynę rozpuść we wrzątku i wystudź.
4. Śmietanę ubij na sztywno, wlej wystudzoną żelatynę i dobrze zmiksuj. Dodaj cukier puder jeśli wolisz słodszy krem (ja nie dodaję)i ponownie zmiksuj;
5. 2 galaretki rozpuść w ok. 3 szklankach wrzątku i wystudź;
6. Na wystudzony biszkopt wyłóż krem śmietanowy i poukładaj owoce, zalej tężejącą galaretką i wstaw do lodówki - najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO;)
W jakim celu do biszkopta proszek do pieczenia
OdpowiedzUsuńW jakim celu do biszkopta proszek do pieczenia?
Jeżeli Pani nie używa, można po prostu pominąć. Bądź upiec biszkopt zupełnie po swojemu, według ulubionego przepisu ;)
Usuń