Szybkie, bardzo smaczne ciasto, które znika ze stołu w 5 min. Robię je zawsze kiedy przychodzą do nas goście. Sprawdza się na wszystkich imprezach :)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm
BISZKOPT:
5 białek
3 jajka
0.5 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
3 łyżki kakao
KREM:
2 budynie śmietankowe
2 łyżki cukru
5 żółtek
250 g margaryny Kasi
+ puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe / pomarańczowe
WYKONANIE:
1. Białka ubij na sztywną pianę;
2. Dodaj 3 całe jajka i dobrze zmiksuj;
3. Wsyp cukier i miksuj aż do całkowitego rozpuszczenia cukru;
4. Dodaj kakao i mąkę. Wymieszaj wszystko delikatnie drewnianą łyżką. Uważaj aby wszystkie składniki dobrze się połączyły;
5. Przelej masę do blaszki wyłożonej papierem. Wstaw biszkopt do nagrzanego do 170 st C piekarnika na ok. 15/20 min. Piecz do suchego patyczka;
6. 2 galaretki rozpuść w 3 szklankach wrzątku. Odstaw do wystudzenia i delikatnego stężenia;
7. Odlany sok z brzoskwiń (u mnie ok. 300 ml) wlej do garnka, wsyp cukier i zagotuj;
8. W 300 ml zimnej wody rozmieszaj proszek budyniowy, dodaj żółtka i wszystko dokładnie wymieszaj aż do całkowitego połączenia składników;
9. Wlej rozmieszane żółtka z budyniami do gotującego się soku z brzoskwiń. Ugotuj budyń - mieszaj energicznie aby nie powstały grudki. Odstaw do wystudzenia;
10. W międzyczasie miękką i pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę utrzyj mikserem. Do Kasi dodawaj małe porcje zimnego budyniu (bardzo ważne aby budyń nie był ciepły!) i miksuj do dokładnego połączenia. Opcjonalnie możesz dosłodzić masę (ja tego nie robię);
11. Na wystudzony biszkopt wyłóż gotową masę budyniową. Na masie poukładaj pokrojone w paski brzoskwinie. Delikatnie powciskaj je w masę aby później nie wypłynęły;
12. Zalej ciasto tężejącą galaretką i wstaw do lodówki. Najlepiej na całą noc.
Bardzo pyszny placek można go jeść ze smakiem
OdpowiedzUsuńZgadza się:) Jest bardzo dobry
UsuńCiekawe co moi goście powiedza???
OdpowiedzUsuńProszę spróbować i zobaczymy. Mam nadzieję, że im również posmakuje;)
UsuńSkładniki mam, przepis odpisałam(dziękuję). No to do dzieła!
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego;)
UsuńPlacek SMACZNY 👍:). Niestety dla osób stawiających pierwsze kroki w pieczeniu ciast porażka.Stosujac według podanego przepisu masa jest lejaca nawet po trzymaniu 12 godz w lodowce.Miło byłoby gdyby składniki podawane były precyzyjne(2 budynie 60g i 300mlsoku z brzoskwiń +300ml wody po zagotowaniu i wystudzeniu budyń nie jest gęsty a dodajac do 1 kostki margaryny konsystencja masy jest LEJĄCA.👎 Moim zdaniem przez pól mniej wody i 2 budynie duże+ łyżka mąki ziemniaczanej byłby odpowiedni skład produktów.
OdpowiedzUsuńZawsze robię w dokładnie w takich proporcjach i budyń zawsze wychodzi baardzo gęsty - bardzo dziwne, to co Pani pisze i szczerze mówiąc nie mam pojęcia dlaczego masa wyszła Pani taka rzadka 😒
UsuńRzeczywiście biorąc pod uwagę proporcje z 2 budyniów i 600 ml płynu powinna się ugotować gęsta masa, a do tego przecież jeszcze idą żółtka które dodatkowo wszystko zagęszczą. Robię jutro na swoje urodziny :-), dam znać jak wyszło, spodziewam się że będzie suuuuper.
UsuńCzekam na informację w takim razie, mam nadzieję że będzie smakowało;)
UsuńCiasto pyszne naprawdę wyśmienite palce lizać.dzieki za przepis
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam
UsuńCzy zamiast Kasi można dać zwykłe masło? :)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej, ciasto będzie jeszcze lepsze;)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńA jaką mąkę używacie bo mi coś biszkopt wyszedł twardy i kiedy wyjmujecie z piekarnika
OdpowiedzUsuńBiszkopt powinien być puszysty ;) Zazwyczaj daję mąkę z biedronki 450 albo 650 ;) Od razu po upieczeniu wyjmuję biszkopt. Może za długo Pani ubijała białka?
UsuńW przepisie na biszkopt nie ma proszku do pieczenia,stosujemy czy nie ,jeśli tak to ile łyżeczka czy dwie@
OdpowiedzUsuńJa nie dodaję. Jeśli Pani lubi to 1 łyżeczkę można dodać
Usuń