Ten przepis pochodzi ze starego zeszytu mamy. Uwielbiam znajdować w nim takie perełki jak ten. Bananowa samba to ciasto, które smakuje i małym i dużym, w prostocie tkwi jego siła. Zrób je u siebie w domu a zobaczysz jak posmakuje domownikom. :)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm
1 opakowanie biszkoptów
5 bananów
1 kostka masła lub margaryny
2 żółte galaretki rozpuszczone w 3 szklankach wrzątku
3 łyżki żelatyny
ok. 1/4 szklanki mleka
0.5 szklanki cukru
2 żółtka
1. Żółtka zmiksuj z połową cukru. A następnie delikatnie ubite żółtka przełóż do metalowej miski i ubijaj na parze ok. 5-7 min;
2. Mleko zagotuj w rondelku. Zalej nim żelatynę i mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia;
3. Kostkę masła utrzyj mikserem z resztą cukru;
4. Do utartego masła dodaj ubite na parze żółtka i dokładnie zmiksuj;
5. Dodaj wystudzoną żelatynę do kremu i ponownie zmiksuj aż do całkowitego połączenia składników;
6. Do gotowego kremu dodaj pokrojone w plasterki banany i ponownie zmiksuj;
(Jeżeli nie lubisz kawałków owoców w kremie możesz najpierw zblendować banany i dopiero potem dodać je do kremu);
8. Na biszkopty wyłóż krem bananowy;
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz