Po co wychodzić z domu skoro można sobie upiec pyszny chleb samemu? Dostałam ten przepis od mojej mamy - jest bardzo prosty, zawsze wychodzi i smakuje przepysznie. ;)
SKŁADNIKI:
1 kg mąki pszennej (typ 550 lub więcej) odjąć 1 szklanka
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
5 dag drożdży
ok. 750 ml - 1 l letniej wody (w zależności od konsystencji ciasta)
1 szklanka otrębów pszennych
4 łyżki ziaren słonecznika
4 łyżki siemienia lnianego
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
2. W 0.5 szklanki wody rozpuść drożdże i odstaw na kilka minut;
3. Do suchych składników przelej drożdże, wlej trochę wody i mieszaj, stopniowo dolewaj wody aż do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji;
7. Nagrzej piekarnik do 230 st C, wstaw blaszki z chlebem do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 200 st C. Piecz chleby ok. 55/57 min. 15 min przed końcem wyłącz górną grzałkę (piecz tylko na dolnej).
Teraz jest najlepszy czas, żeby potrenować wypieki ! Cudowny chlebek :)
OdpowiedzUsuńWitam, mam pytanie, ile gram drożdży suchych gdy nie mam świeżych? :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
25 gramów drożdży świeżych = 7 gramów drożdży suchych.
OdpowiedzUsuńSprobuje z zytnią. Platki owsiane zmiele na otręby i dodam slonecznika i czarnuszki.
Właśnie upiekłem chlebunio z tego przepisu i powiem tak PYSZOTA !!!
OdpowiedzUsuń