Pierwszy raz spróbowałam tego ciasta u koleżanki z pracy. Tak mi posmakowało, że musiałam poprosić o przepis. Robię je teraz bardzo często u siebie w domu. Smakuje przepysznie :)
SKŁADNIKI:
1 opakowanie herbatników 400 g
990 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
3 kopiaste łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
2 łyżki kakao
500 g dżemu (u mnie borówkowy)
50 g białej czekolady do dekoracji
WYKONANIE:
1. Żelatynę rozpuść w 0.5 szklanki wrzątku i odstaw do wystudzenia;
5. Do kremu dodaj cukier puder, krótko zmiksuj i porcjami wlewaj wystudzoną (ważne!) żelatynę. Miksuj krem do momentu uzyskania jednolitej masy;
8. Do drugiej połowy kremu wsyp kakao i krótki zmiksuj do połączenia składników. Wyłóż masę kakaową na ciasto;
9. Wierzch ciasta posyp startą, białą czekoladą. Wstaw ciasto do lodówki - najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO ;)
Super, uwielbiam takie ciasta bez pieczenia :)
OdpowiedzUsuńI ja też;) Dziękuję ;)
Usuńale super pomysł!
OdpowiedzUsuńDzięki! Pozdrawiam :)
UsuńJakiej wielkości jest ta blaszka na ten podany przepis ?
OdpowiedzUsuń24x24 cm :)
Usuń3 łyżki czy łyżeczki żelatyny?
OdpowiedzUsuń3 łyżki :)
OdpowiedzUsuńCzy może być blaszka 25x25 cm?
OdpowiedzUsuńTak, ciasto będzie po prostu odrobinę niższe:)
UsuńCiasto świetne zawsze się udaje polecam palce lizać.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! Pozdrawiam:)
UsuńCiasto pyszne tylko masa jakaś wyszła mi rzadka
OdpowiedzUsuńPowinna stężeć przez noc w lodówce ;)
Usuń