marca 26, 2020

Pizza słowiańska

Przepis na tę pizzę dostałam od cioci. Jest super bo pizza wychodzi duża - idealnie na blaszkę z wyposażenia piekarnika. Kiedy ma się dużą rodzinę, jest to najlepsza opcja. Do tego dodaję ulubione składniki i pyszny posiłek gotowy :)

dania obiadowe, przekąski, pizza, domowa pizza, pizza z mozarellą, pomysł na pizzę, pyszna pizza, pizza wiejska, pizza z ananasem, pizza z kurczakiem, pizza z oliwkami,





SKŁADNIKI:

PRZEPIS NA DUŻĄ BLACHĘ Z WYPOSAŻENIA PIEKARNIKA
CIASTO:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka letniej wody
0.5 łyżeczki soli
0.5 łyżeczki cukru
3 łyżki oliwy
50 g drożdży
SOS:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
6 łyżek passaty pomidorowej
1 łyżeczka soli
0.5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka octu jabłkowego
+ ULUBIONE DODATKI u mnie kurczak, wędlina, oliwki, ananas i mozarella :)

ZOBACZ JAK JA WYKONUJĘ TĘ PIZZĘ - KLIKNIJ TUTAJ.


WYKONANIE:

1. Drożdże zalej wodą i wymieszaj. Dodaj cukier, sól i oliwę i ponownie wymieszaj;


2. Do miski z mąką wlej rozrobione drożdże i wymieszaj. Kiedy wszystko się ładnie połączy wyrób ciasto. Ma być gładkie i sprężyste;


3. Dno miski podsyp delikatnie mąką, włóż kulkę ciasta, przykryj przykrywką bądź ściereczką i odstaw do wyrośnięcia ( na ok. 25-30min);

4. Wyrośnięte ciasto przełóż na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem. Delikatnie rozciagaj ciasto rękami, tak aby pokryło całą blaszkę. Odstaw;

5. Przygotuj sos: połącz koncentrat z passatą pomidorową, solą, cukrem i octem;

6. Rozsmaruj przygotowany sos na całej powierzchni ciasta;


7. Rozłóż ulubione składniki na pizzy i ewentualnie dopraw. U mnie kurczak, wędlina, oliwki, ananas i mozarella + suszona cebula i bazylia;
8. Wstaw pizzę do nagrzanego do 250 st C piekarnika i piecz ok. 25 min, aż boki i spód się zarumienią.

dania obiadowe, przekąski, pizza, domowa pizza, pizza z mozarellą, pomysł na pizzę, pyszna pizza, pizza wiejska, pizza z ananasem, pizza z kurczakiem, pizza z oliwkami,




SMACZNEGO ;)

dania obiadowe, przekąski, pizza, domowa pizza, pizza z mozarellą, pomysł na pizzę, pyszna pizza, pizza wiejska, pizza z ananasem, pizza z kurczakiem, pizza z oliwkami,

dania obiadowe, przekąski, pizza, domowa pizza, pizza z mozarellą, pomysł na pizzę, pyszna pizza, pizza wiejska, pizza z ananasem, pizza z kurczakiem, pizza z oliwkami,

5 komentarzy:

  1. Myślę, że temperatura pieczenia jest zbyt wysoka. Na 190 też upiekła by się dobrze w 30 minut. Moja niestety jest zbyt spieczona i z góry i z dołu. Poza tym smak ok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zalezy od piekarnika.. najlepiej dostosowac temperature pod swoje mozliwosci. W moim piekarniku w 190 st pizza by sie tak nie upiekla..

      Usuń

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger