Przepis na tę pizzę dostałam od cioci. Jest super bo pizza wychodzi duża - idealnie na blaszkę z wyposażenia piekarnika. Kiedy ma się dużą rodzinę, jest to najlepsza opcja. Do tego dodaję ulubione składniki i pyszny posiłek gotowy :)
SKŁADNIKI:
PRZEPIS NA DUŻĄ BLACHĘ Z WYPOSAŻENIA PIEKARNIKA
CIASTO:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka letniej wody
0.5 łyżeczki soli
0.5 łyżeczki cukru
3 łyżki oliwy
50 g drożdży
SOS:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
6 łyżek passaty pomidorowej
1 łyżeczka soli
0.5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka octu jabłkowego
+ ULUBIONE DODATKI u mnie kurczak, wędlina, oliwki, ananas i mozarella :)
WYKONANIE:
1. Drożdże zalej wodą i wymieszaj. Dodaj cukier, sól i oliwę i ponownie wymieszaj;
2. Do miski z mąką wlej rozrobione drożdże i wymieszaj. Kiedy wszystko się ładnie połączy wyrób ciasto. Ma być gładkie i sprężyste;
3. Dno miski podsyp delikatnie mąką, włóż kulkę ciasta, przykryj przykrywką bądź ściereczką i odstaw do wyrośnięcia ( na ok. 25-30min);
4. Wyrośnięte ciasto przełóż na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem. Delikatnie rozciagaj ciasto rękami, tak aby pokryło całą blaszkę. Odstaw;
5. Przygotuj sos: połącz koncentrat z passatą pomidorową, solą, cukrem i octem;
6. Rozsmaruj przygotowany sos na całej powierzchni ciasta;
7. Rozłóż ulubione składniki na pizzy i ewentualnie dopraw. U mnie kurczak, wędlina, oliwki, ananas i mozarella + suszona cebula i bazylia;
8. Wstaw pizzę do nagrzanego do 250 st C piekarnika i piecz ok. 25 min, aż boki i spód się zarumienią.
SMACZNEGO ;)
super pizza
OdpowiedzUsuńsuper pizza
OdpowiedzUsuńdzięki! :)
UsuńMyślę, że temperatura pieczenia jest zbyt wysoka. Na 190 też upiekła by się dobrze w 30 minut. Moja niestety jest zbyt spieczona i z góry i z dołu. Poza tym smak ok.
OdpowiedzUsuńWszystko zalezy od piekarnika.. najlepiej dostosowac temperature pod swoje mozliwosci. W moim piekarniku w 190 st pizza by sie tak nie upiekla..
Usuń