Przepis na te racuchy dostałam od mamy. Pamiętam, że kiedy byłam młodsza robiła je bardzo często na kolację, do tego szklanka kakao i mamy pyszny posiłek. Teraz robię je u siebie w domu i dalej smakują jak w dzieciństwie:)
SKŁADNIKI:
0.5 kg mąki
2 niepełne szklanki mleka
30 g drożdży
2/3 łyżki cukru
2 jajka
2 jabłka
1. Drożdże z cukrem rozmieszaj w 6 łyżkach mleka i odstaw na kilka minut;
2. Do misy robota wsyp mąkę, dodaj jajka, rozrobione drożdże i resztę mleka. Mieszaj aż do uzyskania ciasta o gładkiej, niezbyt rzadkiej konsystencji. Jeśli nie masz robota - możesz rozrobić ciasto ręcznie;
3. Gotowe, wyrobione ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na ok. 30 min;
5. Odkryj ciasto i rozgrzej olej na patelni;
6. Na rozgrzany tłuszcz nakładaj małe porcje ciasta a następnie na każdego racucha połóż kawałek jabłka - lekko dociśnij.
Przed nałożeniem kolejnego placuszka zamocz łyżkę w zimnej wodzie - ciasto nie będzie się tak kleić.
7. Smaż racuchy na złoty kolor po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu układaj na talerzu na papierowym ręczniku aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
SMACZNEGO :)
ROBILAM WYSZY PSZEPYSZNE,,,WIELKIE DZIEKI,,,POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! Pozdrawiam :)
UsuńPolecam ten przepis 🤗
OdpowiedzUsuńWspomnienie dzieciństwa. Najprostsze składniki to najlepsze dania.
OdpowiedzUsuń