Sahara to ciasto, które smakuje wszystkim. Bo kto nie lubi kruchego spodu i delikatnej, mlecznej masy? Mój mąż je uwielbia, zawsze kiedy pytam go co upiec na weekend odpowiedź jest jedna - saharę. :)
SKŁADNIKI:
KRUCHE:
400 g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka amoniaku
1 kostka masła roślinnego (200g)
2 żółtka
3 łyżki śmietany 18%
KREM:
1 kostka masła (200g)
0.5 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki mleka
PIANA:
2 białka
0.5 szklanki cukru
+ słoiczek dżemu (u mnie porzeczkowy)
garść orzechów włoskich
WYKONANIE:
1. Na stolnicę wysyp mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem. W środku zrób wgłębienie, dodaj żółtka i śmietanę, wymieszaj a następnie dodawaj partiami masło. Zagnieć jednolite ciasto;
2. Podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto, mniej więcej na wymiary dużej blachy z wyposażenia piekarnika;
3. Przełóż rozwałkowane ciasto do blachy wyłożonej papierem i dokładnie wyklej całe dno;
4. Białka ubij na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier aż do całkowitego rozpuszczenia;
6. Następnie na połowie ciasta (lub całości) rozsmaruj pianę z białek, a na drugiej połowie rozsyp pokruszone orzechy;
7. Wstaw blaszkę z ciastem do nagrzanego do ok. 170 st C piekarnika i piecz ok. 20min (aż się zarumieni). Wyjmij i wystudź;
8. Mleko wstaw do gotowania;
9. W międzyczasie utrzyj kostkę masła, dodając stopniowo cukier puder;
10. Gorące mleko zdejmij z ognia (nie musi się zagotować) i po łyżce wlewaj do utartego masła ciągle miksując aż do powstania jednolitej masy;
11. Wystudzony, kruchy spód przekrój na dwie części. Spód z orzechami przełóż na deskę, wyłóż na niego krem i przyłóż ciastem z bezą, dociśnij. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.
SMACZNEGO ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz