Kiedy nie wiem co przygotować na obiad bądź kolację, robię właśnie tę zapiekankę. Wszyscy domownicy ją lubią, jest bardzo smaczna i szybka w wykonaniu.
SKŁADNIKI:
500 g mięsa mielonego
3 średniej wielkości cukinie (u mnie ok. 450 g)
250 g makaronu (waga przed ugotowaniem)
2 małe cebule
ok. 200 - 250 g sera żółtego (w zależności od upodobań)
1 jajko
5 łyżek śmietany 18%
natka pietruszki (wedle uznania)
przyprawy (sól, pieprz, chilli)
WYKONANIE:
1. Makaron wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj wg. instrukcji podanej na opakowaniu;
2. Cebulę pokrój w piórka i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Podsmaż delikatnie, a następnie dodaj mięso i usmaż;
3. Cukinię pokrój w kostkę i wrzuć do naczynia żaroodpornego (możesz ją najpierw posypać solą i odstawić aby puściła sok);
5. Roztrzep jajko, przypraw solą i pieprzem. Dodaj śmietanę, natkę i dokładnie wymieszaj;
6. Ser żółty zetrzyj na tarce. Jeśli tak jak ja, masz ser w plasterkach - pokrój je na cienkie paseczki;
7. Do cukinii wrzuć podsmażone mięso, 1/3 sera, większość sosu śmietanowego i wszystko dokładnie wymieszaj. Na wierzch poukładaj połowę pozostałego sera i wylej resztę sosu;
8. Na sam wierzch wyłóż makaron i posyp resztą sera. (Jeżeli wolisz, możesz wymieszać makaron razem z resztą składników). Wstaw zapiekankę do nagrzanego do ok. 180 st C piekarnika i piecz aż się zarumieni ser (ok. 30 min);
SMACZNEGO ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz