Święta Wielkanocne bez babki marmurkowej z zeszytu mojej mamy nie istnieją. Jest banalnie prosta w wykonaniu i smakuje obłędnie przez co zyskuje coraz większą popularność wśród znajomych. Każdy kto jej spróbuje prosi o przepis.
SKŁADNIKI:
5 jaj (żółtka i białka oddzielnie)
2.5 szklanki mąki pszennej
1.5 szklanki cukru pudru
1 szklanka wody
0.5 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
2 łyżki olejku waniliowego
WYKONANIE:
1. Wodę i olej wlej do wysokiej miski, dodaj cukier puder i zmiksuj do całkowitego rozpuszczenia cukru;
2. Dodawaj po jednym żółtku i ciągle miksuj;
3. Wsyp mąkę i miksuj aż do powstania jednolitej, gładkiej masy;
4. Dodaj olejek waniliowy i ponownie krótko zmiksuj;
5. W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę;
6. 1/3 masy na babę przelej do czystej miski i wymieszaj z kakao;
7. Do ciemnej masy dodaj 1/3 piany i dokładnie wymieszaj;
8. Do jasnej masy dodaj resztę piany i dokładnie wymieszaj;
9. Foremkę na babę wysmaruj dokładnie masłem i posyp bułką tartą;
10. Do gotowej foremki wlewaj po trochu ciasta jasnego i ciemnego, tak aby powstał marmurek;
11. Wstaw gotową babkę do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok. 55-60 min (góra dół z termoobiegiem).
Super przepis pyszna babeczka
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje! Pozdrawiam:)
UsuńPycha
OdpowiedzUsuń