Pierwszy raz spróbowałam tego ciasta na imieninach u cioci. Było tak pyszne, że od razu poprosiłam o przepis i w kolejny weekend przygotowałam je u siebie w domu. Rodzina była zachwycona :)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm
BISZKOPT:
3 jajka
1/4 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 kisiel żurawinowy (38 g)
MASA:
1 kg sera białego zmielonego
2 galaretki cytrynowe
3 łyżki cukru pudru
330 ml śmietanki 30%
WIERZCH:
1 duża puszka brzoskwiń w syropie (480g po odsączeniu)
4 łyżeczki żelatyny + 0.5 l gorącego płynu (sok z brzoskwiń + woda)
WYKONANIE:
2. Dodaj cukier puder i dalej miksuj aż do rozpuszczenia cukru;
3. Wlej żółtka i miksuj aż do połączenia składników;
4. Dodaj mąkę wymieszaną z kisielem i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj ciasto drewnianą łyżką - dokładnie, ale delikatnie;
5. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok. 15 min;
6. Galaretki zalej 0.5 l wrzątku i dokładnie wymieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia;
7. Śmietanę ubij na sztywno;
9. Do masy serowej dodaj ubitą śmietankę i wszystko dokładnie wymieszaj;
10. Sok z brzoskwiń przelej do rondelka, dodaj wody tak aby w sumie było 0.5 l płynu i całość zagotuj. Dodaj żelatynę i mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia;
12. Na masie serowej poukładaj połówki brzoskwiń, wylej tężejącą żelatynę/galaretkę i wstaw ciasto do lodówki - najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz