Zarówno ja, jak i moja rodzina uwielbiamy to ciasto. Wygląda bardzo efektownie i smakuje znakomicie. Robię je na ważne uroczystości rodzinne i zawsze tak samo zaskakuje gości. Jest po prostu super. :)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm
BISZKOPT:
0.5 szklanki mąki pszennej
0.5 szklanki cukru
3 jaja + 2 białka z kremu
2 łyżki kakao
KREM:
3 szklanki mleka
0.5 szklanki cukru
2 budynie waniliowe (po 40 g każdy)
2 żółtka
1 łyżka mąki pszennej
kostka masła (200 g) lub margaryny (250 g)
POLEWA:
kostka masła (200 g) lub margaryny (250 g)
0.5 szklanki wody
0.5 szklanki cukru
2 szklanki mleka w proszku + 1 łyżka
1 łyżka kakao
+ paczka biszkoptów
WYKONANIE:
Zobacz ja ja wykonuję to ciasto na moim kanale YouTube.
1. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier puder i dalej miksuj;
2. Do ubitej piany dodawaj po jednym żółtku ciągle miksując;
3. Do masy dodaj mąkę z kakao i wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką. Wylej ciasto do formy wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok. 15 min;
4. 2 szklanki mleka wlej do rondelka i wsyp cukier. Zagotuj;
5. W szklance mleka rozmieszaj proszki budyniowe i mąkę;
6. Dodaj żółtka i ponownie wymieszaj;
7. Do gotującego się mleka wlej rozmieszane w mleku proszki budyniowe i ugotuj budyń;
8. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty;
9. Masło krótko zmiksuj i dodawaj po 1 łyżce wystudzonego budyniu aż do powstania gładkiego kremu;
10. Połowę masy budyniowej rozsmaruj na biszkopcie;
11. Połóż drugi biszkopt i wyłóż resztę masy budyniowej;
12. Połówki biszkoptów układaj na cieście w równych rzędach. Na czas przygotowywania polewy włóż ciasto do lodówki;
13. Kostkę masła rozpuść w rondelku. Dodaj cukier puder i wodę, wszystko ma się ładnie połączyć. Odstaw płynne masło z dodatkami do wystudzenia;
14. Do wystudzonego masła dodawaj stopniowo mleko w proszku ciągle miksując;
15. Podziel polewę na pół. Do jednej połowy dodaj łyżkę mleka w proszku a do drugiej kakao. Obydwie dokładnie zmiksuj;
16. Schłodzone ciasto polewaj na zmianę jasną i ciemną polewą. Odstaw do lodówki - najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO :)
KREM:
3 szklanki mleka
0.5 szklanki cukru
2 budynie waniliowe (po 40 g każdy)
2 żółtka
1 łyżka mąki pszennej
kostka masła (200 g) lub margaryny (250 g)
POLEWA:
kostka masła (200 g) lub margaryny (250 g)
0.5 szklanki wody
0.5 szklanki cukru
2 szklanki mleka w proszku + 1 łyżka
1 łyżka kakao
+ paczka biszkoptów
WYKONANIE:
Zobacz ja ja wykonuję to ciasto na moim kanale YouTube.
1. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier puder i dalej miksuj;
2. Do ubitej piany dodawaj po jednym żółtku ciągle miksując;
3. Do masy dodaj mąkę z kakao i wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką. Wylej ciasto do formy wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok. 15 min;
4. 2 szklanki mleka wlej do rondelka i wsyp cukier. Zagotuj;
5. W szklance mleka rozmieszaj proszki budyniowe i mąkę;
6. Dodaj żółtka i ponownie wymieszaj;
7. Do gotującego się mleka wlej rozmieszane w mleku proszki budyniowe i ugotuj budyń;
8. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty;
9. Masło krótko zmiksuj i dodawaj po 1 łyżce wystudzonego budyniu aż do powstania gładkiego kremu;
10. Połowę masy budyniowej rozsmaruj na biszkopcie;
11. Połóż drugi biszkopt i wyłóż resztę masy budyniowej;
12. Połówki biszkoptów układaj na cieście w równych rzędach. Na czas przygotowywania polewy włóż ciasto do lodówki;
13. Kostkę masła rozpuść w rondelku. Dodaj cukier puder i wodę, wszystko ma się ładnie połączyć. Odstaw płynne masło z dodatkami do wystudzenia;
14. Do wystudzonego masła dodawaj stopniowo mleko w proszku ciągle miksując;
15. Podziel polewę na pół. Do jednej połowy dodaj łyżkę mleka w proszku a do drugiej kakao. Obydwie dokładnie zmiksuj;
16. Schłodzone ciasto polewaj na zmianę jasną i ciemną polewą. Odstaw do lodówki - najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO :)
Czy ciasto ma być cały czas przechowywane w lodówce? pytam bo ostatnio robiłam ciasto "Minotaur" i masa z mlekiem w proszku była bardzo twarda.
OdpowiedzUsuńJa przechowuję to ciasto w lodówce, masy są delikatniejsze niż w cieście Minotaur. :)
UsuńDziękuję :)
UsuńNie wyszedł mi biszkopt, nie urusl, nie wiem dlaczego? Ile dokładnie jajek?
OdpowiedzUsuńZawsze robię tak, jak jest w przepisie - 3 jajka i 2 białka. Być może białka były za krótko/za długo ubijane? Pozdrawiam
UsuńMnie też nie urósł 😕
UsuńDo tego przepisu dodałam cos od siebie. Na pierwszy biszkopt nakladam dżem jagodowy,masa a reszta bez zmian.W oryginale wydawal mi sie za suchy.
OdpowiedzUsuńZ dżemem nigdy nie próbowałam, ale musi być równie pyszny :)
Usuń