Pyszne placki po zbójnicku to obowiązkowa pozycja w menu mojej rodziny. Wszyscy domownicy je uwielbiają i zawsze proszą o dokładkę.
SKŁADNIKI:
PLACKI ZIEMNIACZANE:
1.5 kg ziemniaków
2 średnie cebule
3-4 ząbki czosnku
2-3 łyżki mąki pszennej
2 jajka
sól, pieprz
GULASZ WĘGIERSKI:
70 dag mięsa ( u mnie szynka wieprzowa)
ok. 2 łyżki mąki pszennej
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
3-4 łyżki przecieru pomidorowego
0.5 szklanki śmietany
sól, pieprz, słodka papryka
2. Usmaż mięso na rozgrzanym tłuszczu;
3. Cebulę pokrój w piórka;
4. Na rozgrzanym oleju zesmaż cebulę;
5. Czosnek rozgnieć nożem a następnie drobno pokrój;
7. Mięso podlej wodą (ok. szklanki) i duś pod przykryciem do miękkości ( W międzyczasie pilnuj aby mięso się nie przypaliło, podlewaj wodą jeśli jest taka potrzeba);
8. W międzyczasie zetrzyj obrane ziemniaki, cebulę i czosnek;
11. Do miękkiego mięsa dodaj przecier pomidorowy i wymieszaj;
12. Do sosu dodaj śmietanę, jeśli trzeba zagęść go mąką i zagotuj. Możesz dodać czerwoną, słodką paprykę i odrobinę chilli.
13. Na placki wykładaj sos i składaj je na pół.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz