Co roku babcia piecze tę babkę na Wielkanoc. W końcu poprosiłam ją o przepis i zrobiłam taką samą u siebie w domu. Jest po prostu pyszna, a jej smak kojarzy się z dzieciństwem.
SKŁADNIKI:
0.5 szklanki mąki pszennej
0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 budynie śmietankowe (po 40 g każdy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jaja (białka i żółtka oddzielnie)
0.5 kostki masła bądź margaryny
1 szklanka cukru pudru
0.5 szklanki śmietanki 30 %
+ dekoracja
cukier puder LUB 100 g czekolady gorzkiej i 100 ml śmietanki 30%
WYKONANIE:
1. Utrzyj masło z cukrem;
2. Ciągle miksując dodawaj po jednym żółtku;
3. Wlewaj partiami śmietankę i ciągle miksuj;
4. Dodawaj stopniowo obydwie mąki, proszek do pieczenia oraz proszki budyniowe;
5. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę;
6. Do ciasta dodaj pianę z białek i wymieszaj łyżką;
7. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą;
8. Ciasto na babkę przelej do formy i wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok. 45-55 min;
9. Wierzch posyp cukrem pudrem bądź udekoruj polewą czekoladową. U mnie 100 g czekolady gorzkiej podgrzanej ze 100 ml śmietanki 30%.
SMACZNEGO :)
Wyszła mi z górką u góry. Bardzo popękała.Smak nie wiem musi ostygnąć.
OdpowiedzUsuńMoże w za dużej temp. była pieczona? Nigdy mi się nic takiego nie zdarzyło :)
Usuń