Oto kolejny super przepis ze starego zeszytu mojej mamy. Kiedy zrobiłam to ciasto po raz pierwszy znajomi się zachwycali. Teraz piekę je na wszystkie rodzinne imprezy - tak wszystkim smakuje.
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm
BISZKOPT:
3 jajka
1/3 szklanki cukru pudru
0.5 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
KREM RÓŻOWY:
2 kisiele żurawinowe
2 galaretki (ja dałam brzoskwiniowe)
200 g masła
1 puszka brzoskwiń
WIERZCH:
330 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
1/3 szklanki cukru pudru
WYKONANIE:
1. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier puder i dalej miksuj aż do rozpuszczenia cukru;
2. Wlej żółtka i miksuj aż do połączenia składników;
3. Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj ciasto drewnianą łyżką - dokładnie, ale delikatnie;
4. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok. 15-20 min;
5. Odlany sok z brzoskwiń przelej do garnka, dodaj wodę (ma być 0.5 l płynu) i wstaw do gotowania;
6. W dwóch szklankach wody rozmieszaj kisiel;
7. W międzyczasie rozpuść kostkę masła w rondelku;
8. Do gotującej się wody z sokiem wlej rozmieszany proszek kisielowy i energicznie mieszaj aby nie powstały grudki;
9. Do ugotowanego kisielu dodaj galaretki i mieszaj aż do rozpuszczenia;
10. Następnie dodaj roztopione masło i ponownie zamieszaj, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa. Odstaw do wystudzenia;
11. Brzoskwinie pokrój w drobną kosteczkę;
12. Na wystudzony biszkopt wylej połowę masy (może być lekko ciepła), wyłóż brzoskwinie i zalej resztą masy. Wstaw ciasto do lodówki na ok. 1 h aby stężało.
13. Śmietanę ubij na sztywno;
14. Dodaj mascarpone, krótko zmiksuj a następnie wsyp cukier i miksuj aż do całkowitego rozpuszczenia;
15. Krem śmietanowy wyłóż na wierzch ciasta i wstaw do lodówki - najlepiej na całą noc. Przed podaniem posyp kakao bądź pokruszoną czekoladą.
SMACZNEGO :)
Robiłam. Niestety smak masy kisielowej został znacznie zmieniony przez masło. W jakim celu jest ono dodawane i to w tak dużej ilości?
OdpowiedzUsuńWłaśnie to jest urok tej masy, smak prawdziwego masła w połączeniu z kisielem.. :)
UsuńCzy można go nie dodawać i masa będzie stabilna dzięki galaretce?
UsuńNie próbowałam. Teoretycznie powinno się udać;)
Usuń