Uwielbiam kebaby. Mogłabym je jeść codziennie.. Najlepiej smakuje jednak ten zrobiony we własnym domu. Korzystam z tego przepisu bardzo często i zawsze wszystko wychodzi - polecam wszystkim smakoszom. ;)
SKŁADNIKI:
BUŁKA:
600 g mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
50 g drożdży
1 łyżeczka cukru
150 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
przyprawy: bazylia, oregano, zioła prowansalskie, słodka papryka (wszystkie na tzw. czubek łyżeczki)
MIĘSO:
0.5 kg piersi z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy złocisty kurczak
1 łyżeczka przyprawy do kebaba
0.5 łyżeczki przyprawy do gyrosa
SOS:
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
3 łyżki keczupu pikantnego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka chilli
+ ulubione dodatki(u mnie biała kapusta, czerwona cebula, pomidor, ogórek, prażona cebulka)
WYKONANIE:
1. Drożdże rozmieszaj w 0.5 szklanki ciepłej wody z łyżeczką cukru i odstaw na ok. 5 min;
2. Do miski wsyp mąkę, dodaj rozpuszczone drożdże, jogurt, oliwę i resztę wody. Wszystko wymieszaj łyżką a następnie zagnieć ciasto;
4. Przełóż ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem, uformuj dość duże koło (możesz posmarować wierzch rozkłóconym jajkiem) i wstaw do piekarnika na ok. 30 min (bułka ma być zarumieniona);
5. Przygotuj mięso. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, przełóż do miski, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj - odstaw na ok. 1 h do lodówki a następnie usmaż na złoty kolor;
6. Przygotuj sos. Wymieszaj jogurt z majonezem i keczupem. Rozdziel powstały sos na dwie miseczki. Do jednej dodaj starty czosnek i słodką paprykę, do drugiej chilli. Wszystko dokładnie wymieszaj;
7. Gotowe bułki rozkrój na 4 części. Każdą posmaruj sosem, nałóż mięsko, ulubione dodatki i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz