Karpatka to ulubione ciasto mojego męża. Zawsze kiedy pytam co upiec na weekend mówi, że zjadłby karpatkę. I właśnie dlatego jest to ciasto, które bywa w naszym domu bardzo często. Pozostali domownicy też je lubią - stary przepis z zeszytu mamy sprawdza się najlepiej.
SKŁADNIKI:
BLASZKA 18 x 22 cm
CIASTO:
1 szklanka mąki pszennej
0.5 kostki masła
5 jaj
1 szklanka wody
KREM:
1 kostka masła (200 g)
0.5 l mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 cukier waniliowy (16 g)
2 łyżki cukru
WYKONANIE:
1. Najpierw przygotuj budyń. 1,5 szklanki mleka wlej do rondelka i wstaw do gotowania;
2. Do reszty mleka dodaj mąki i cukier. Dokładnie wymieszaj;
3. Do gotującego się mleka wlej rozmieszane w pozostałym mleku mąki z cukrem i intensywnie mieszaj aż do powstania gładkiego budyniu. Zdejmij budyń z ognia i odstaw do wystudzenia;
4. W rondelku rozpuść połowę masła, dodaj wodę i mąkę. Wszystko mieszaj aż do momentu kiedy ciasto zacznie 'odchodzić' od garnka. Odstaw do wystudzenia;
5. Zimne ciasto przełóż do miski i ucieraj dodając po jednym jajku aż do powstania jednolitej masy;
6. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem a następnie wylej równomiernie ciasto. Wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok. 20/25 min*.
*Patrz na kolor, ma być podpieczone;
7. Kiedy ciasto się piecze przygotuj krem. Masło utrzyj mikserem;
8. Dodawaj partiami wystudzony budyń aż do powstania jednolitego kremu. Jeżeli krem jest dla Ciebie zbyt mało słodki, dosyp cukru (wedle uznania);
9. Przestudzone ciasto przekrój na 2 równe części. Na jedną z nich wyłóż krem budyniowy i przykryj drugą połową. Lekko dociśnij. Wstaw karpatkę do lodówki na kilka godzin, przed podaniem posyp wierzch cukrem pudrem.
SMACZNEGO ;)
Ciasto nie wyróslo, przepis nie dokładny, nie wiadomo kiedy składniki są na krem a kiedy na ciasto. Nie polecam!
OdpowiedzUsuńWszystko jest po kolei opisane. Najpierw gotuje Pani budyń, od 4 punktu jest robione ciasto.. potem dokańczamy masę budyniową. Przykro mi, że ciasto się Pani nie udało, zawsze robię według tego przepisu i karpatka pięknie wyrasta.
UsuńWyraznie jest zaznaczone, co do ciasta, a co do kremu.
Usuń