Myślę, że malinowa chmurka to już klasyk. Jest tak pyszna, że smakuje praktycznie każdemu kto jej spróbuje. Ja nieco zmodyfikowałam przepis bazowy i dodałam to co lubię - czyli puszysty biszkopt zamiast kruchego. Kiedy piekę je u siebie w domu znika w mig - spróbujecie sami:)
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm
BISZKOPT:
3 jaja
0.5 szklanki mąki pszennej
0.5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM MALINOWY:
3 galaretki malinowe (każda na 500 ml)
2 puszki malin w zalewie (po 400 g każda)
KREM ŚMIETANOWY:
660 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
0.5 szklanki cukru
BEZA:
3 białka jaj
150 g cukru
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
WYKONANIE:
4. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na 15 min;
5. Odlej zalewę z owoców (Dzięki temu galaretka będzie miała jeszcze intensywniejszy smak. Jeśli trzeba dolej wody - mają być 3 szklanki płynu) i przelej do garnka, zagotuj a następnie wsyp galaretki i dokładnie wymieszaj, tak aby nie powstały grudki. Odstaw do wystudzenia; Dzięki temu galaretka będzie miała jeszcze intensywniejszy smak
6. Do przestudzonej galaretki dodaj owoce i wymieszaj;
8. Białka ubij na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawaj cukier. Ubijaj aż powstanie błyszcząca piana;
9. Na koniec dodaj skrobię i krótko zmiksuj;
10. Na dużą blachę wyłóż bezę (w rozmiarze ciasta) i wstaw do nagrzanego do 140 st C piekarnika na 60 min. Po wyłączeniu piekarnika zostaw bezę na ok. 20-30 min aby ostygła;
11. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj cukier i krótko zmiksuj. Dodaj mascarpone i ponownie zmiksuj do połączenia składników;
12. Masę śmietanową wyłóż na ciasto, na wierzch połóż bezę. Wstaw całość do lodówki - najlepiej na całą noc.
jak pysznie! muszę upiec takie ciasto!
OdpowiedzUsuńbardzo polecam! :)
UsuńJa także wolę malinową chmurkę na biszkopcie. Niestety robię bez bezy bo nigdy mi się nie udaje
OdpowiedzUsuńProszę spróbować upiec bezę z mojego przepisu.. zawsze wychodzi :)
UsuńDobry wieczór. Poproszę o przepis.
UsuńDziękuję i pozdrawiam.
Przepyszne 🤗
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i pozdrawiam :)
UsuńWspaniale szybko znika 😀
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! :)
UsuńNa które półki w piecu wkładać ciasto i bezę
OdpowiedzUsuńna środkową :)
UsuńW opisie wykonania biszkopta jest "dodaj przesiane mąki" w liczbie mnogiej a w skladnikach jest tylko mąka pszenna. Gdzie jest bląd? Powinna byc jeszcze jakas mąka? Do biszkopta powinno sie dodac ziemniaczaną.
OdpowiedzUsuńTak, to pomyłka - chodziło o przesianą mąkę w liczbie pojedynczej. Pozdrawiam :)
UsuńA blacha jakie ma wymiary?
OdpowiedzUsuń24x24 cm
UsuńGrzałka góra dół czy termoobieg?
OdpowiedzUsuńTo już zależy od piekarnika. U mnie góra dół + termoobieg ;)
UsuńCiasto wyszło mi przepyszne;-)
OdpowiedzUsuńBeza wyszlamokra
OdpowiedzUsuńCzemu beza wyszła mokra
OdpowiedzUsuńBeza musi się dobrze wysuszyć. Powinna się piec tyle czasu ile jest napisane w przepisie. Dodatkowo, po upieczeniu zostawiamy bezę do wystudzenia w zamkniętym piekarniku. ;)
UsuńJa mam pytanie, czy biszkopt nie wpija galaretki ? :)
OdpowiedzUsuńDelikatnie;) Najlepiej jest wlewać już taką lekko tężejącą, wtedy galaretka szybko zastyga i nie wsiąka w ogóle:)
Usuń