Pyszne ciasto na ciemnym biszkopcie przełożone kremem śmietanowym to super propozycja na wszelkie domowe imprezy. Pięknie się prezentuje, smakuje jeszcze lepiej - moja rodzina je uwielbia;)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm
BISZKOPT:
5 jajek
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki ciemnego kakao
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM ŚMIETANOWY:
660 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
2 galaretki (zielona i czerwona) na 500 ml wody każda
PONCZ:
0.5 szklanki przegotowanej, letniej wody
sok wyciśnięty z 1 cytryny
4 łyżki spirytusu (opcjonalnie)
POLEWA:
50 g masła
50 g czekolady mlecznej
WYKONANIE:
1. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i miksuj aż do całkowitego rozpuszczenia;
2. Dodawaj stopniowo żółtka i krótko zmiksuj;
3. Przesianą mąkę wymieszaną z kakao wsyp do ciasta i dokładnie wymieszaj;
4. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na 15 min. Następnie wyjmij blaszkę z biszkoptem, upuść z wysokości kilkunastu cm na blat i ponownie wstaw do piekarnika na 2-3 min. Wyjmij i wystudź;
5. Każdą z galaretek rozpuść w 0.5 szklanki wrzątku, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia;
6. Śmietanę ubij na sztywno. Dodaj mascarpone i krótko zmiksuj do połączenia składników;
7. Podziel masę śmietanową na pół, do jednej części dodaj galaretkę czerwoną, do drugiej zieloną - zmiksuj do uzyskania jednolitych kremów;
8. Przekrój biszkopt na dwa blaty;
9. Przygotuj poncz: wymieszaj wszystkie składniki a następnie nasącz pierwszy blat biszkoptu i wyłóż różowy krem;
10. Połóż drugi blat, również nasącz ponczem i wyłóż krem zielony;
11. Przygotuj polewę: rozpuść masło, dodaj czekoladę i wymieszaj aż powstanie jednolita masa. Polej wierzch ciasta przestudzoną polewą i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO :)
Jakich rozmiarów blaszka ?
OdpowiedzUsuń24 x 24 cm
UsuńA jeśli blaszka jest większa, to zwiększyć składniki?
UsuńTak, jeśli Pani nie zwiększy to ciasto wyjdzie bardzo niskie ;)
UsuńPisze każda galaretka na 0,5l wody a potem rozpuść każdą galaretkę w 0,5 szkl wody w końcu ile ?
OdpowiedzUsuńKupuje Pani standardową galaretkę, którą powinno rozpuścić się w 0.5 l wody, ale rozpuszcza ją Pani w 0.5 szklanki wody (ok. 125ml)
Usuń0,5 litra wody byłoby za duzo. Musi być 0.5 szklanki
UsuńZrobiłam . Jest rewelacyjne !!!!!!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! :) Pozdrawiam
UsuńCiasto bardzo fajne , ake skąd ta nazwa?
OdpowiedzUsuńInwencja twórcza, pasuje do tego ciasta ;)
UsuńNa kwiatach nie znam, ale ciasto polecam bo jest dosc proste w wykonaniu i jednocześnie smaczne
OdpowiedzUsuńDawno nie zrobiłam (i nie jadłam) tak pysznego ciasta! Biszkopt wyszedł idealny, śmietana z galaretkami lekka, nie za słodka. Serdecznie dziękuję za ten genialny przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto smakowało! Pozdrawiam:)
UsuńA mi się nie udało śmietana zważyła się po dodaniu galaretek biszkopt wykorzystałam do innego przepisu
OdpowiedzUsuńByć może galaretki były jeszcze ciepłe. Nigdy mi się to nie zdarzyło
UsuńNaprawdę masa do przełożenia bez cukru? Wystarczy słodka galaretka? Nie za mdłe?
OdpowiedzUsuńDla mnie idealne.. Nie za mdłe, nie za słodkie. Zawsze można dosłodzić wedle własnych upodobań;)
UsuńWitam, czy jesli wszystkie skladniki podwoje to wyjdzie ciasto ? Probowala Pani?
OdpowiedzUsuńWyjdzie, czasem robię na większa blaszkę i jest ok:)
UsuńA po co rzucamy biszkoptem z wysokości 30 cm ? W jakim celu to robimy ?
OdpowiedzUsuńBiszkopt wtedy nie opada:)
UsuńPyszne, wspaniałe 🙂 u mnie w blaszce 25x25 wyszło bardzo wysokie, jakieś 8-10 cm, następnym razem spróbuję w blaszce 26x40, ale w tej pewnie będzie znów za niskie🤔
OdpowiedzUsuńJa zawsze piekę w 24x24 :) Ale po prostu lubię wysokie ciasta - można spróbować upiec w większej.
UsuńCiasto pyszne, pomimo braku mascarpone 😅 Córcia uwielbia takie orzeźwiające smaki.
OdpowiedzUsuńZrobiłam wszystko jak w przepisie i niestety biszkopt się jakby nie dopiekl. Drugi raz, trzymałam jak zwykły biszkopt, 25 minut i w środku obwódka -zbita. Chyba nie jestem mistrzem w pieczeniu 😅 co mogłam zrobić źle?
OdpowiedzUsuńMoże to nie kwestia umiejętności a piekarnika? :)
UsuńCiasto znakomite. Polecam każdemu!
OdpowiedzUsuń