Dostałam ten przepis od babci. Pamiętam, że zawsze kiedy jeździliśmy do niej na wakacje piekła to ciasto, zmieniały się tylko owoce. Teraz, wracam do tych smaków w swoim domu i piekę je bardzo często.
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm
2.5 szklanki mąki pszennej
0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
5 jaj
szczypta soli
1 szklanka cukru
1 kostka masła (200 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0.5 szklanki mleka
1 cukier waniliowy
ulubione owoce (u mnie śliwki)
1. Masło rozpuść w rondelku i odstaw;
5. Opcjonalnie możesz przygotować kruszonkę:
1/3 kostki masła wymieszaj z 0.5 szklanki mąki i 0.5 szklanki cukru, rozgnieć wszystko widelcem aż do powstania kruszonki - jeśli okaże się zbyt klejąca dodaj odrobinę mąki i cukru - odstaw na 5-10min do lodówki;
6. Wyłóż kruszonkę na ciasto i wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na 1h.
SMACZNEGO :)
Nie podajesz wymiarów foremek?
OdpowiedzUsuń24 x 24 cm :)
UsuńDziękuję za odpowiedź. Czy byłby to dla Ciebie kłopot podawać wymiary przy każdym przepisie?
OdpowiedzUsuńZazwyczaj wykorzystuję te same blaszki - dlatego zapominam za każdym razem podawać wymiaru. :) Postaram się tego pilnować. Pozdrawiam serdecznie!
UsuńDziękuję za przepis ciasto szybkie w wykonaniu i smaczne
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, cieszę się że smakuje:) Dziękuję za komentarz
Usuń