Uwielbiam ten czas kiedy można piec ciasta z własnymi owocami. Stary przepis na pyszne ciasto z rabarbarem, który dostałam od babci nie ma sobie równych, dlatego w sezonie korzystam z niego bardzo często. Polecam :)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm
4 jaja
0/5 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1.5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
ok. 0.5 kg rabarbaru
opcjonalnie cynamon do posypania wierzchu
WYKONANIE:
1. Jajka krótko ubij, następnie dodaj cukier puder i cukier waniliowy - miksuj aż do powstania puszystej masy (ok. 7min);
2. Dodawaj powoli olej ciągle miksując;
3. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodawaj po łyżce do ciasta ciągle ubijając;
4. Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem. Na wierzchu poukładaj kawałki rabarbaru. Wszystko posyp cynamonem i wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na 40 min;
SMACZNEGO ;)
Ciasto dziś robiłam jest naprawdę pyszne. Przepis bardzo prosty do wykonania. Polecam
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa! :)
Usuń