Pierwszy raz spróbowałam kurczaka w takiej odsłonie u koleżanki na parapetówce. Tak mi posmakowało, że poprosiłam o przepis i teraz robię udka w cieście bardzo często w swoim domu.
SKŁADNIKI:
8 udek z kurczaka bez kości
0.5 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka przyprawy cygańskiej (majeranek, papryka słodka, chilli..)
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
Ciasto:
1 szklanka mąki
1/4 szklanki mleka
1 jajko
1 łyżeczka papryki słodkiej
0.5 łyżeczki chilli
1 łyżeczka soli
odrobina pieprzu
0.5 łyżeczki bazylii
0.5 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżka oleju
WYKONANIE:
1. Dokładnie umyte i osuszone udka przełóż do miski, wsyp mieszankę przypraw i dokładnie natrzyj mięso. Odstaw do lodówki na ok. 2 h;
2. Przygotuj ciasto: do miski wbij jajka i zmiksuj. Dodaj mąkę, mleko i przyprawy, dalej miksuj aż powstanie gładka masa. Dodaj olej i ponownie krótko zmiksuj;
3. Obtaczaj udka w cieście i układaj na blaszce wyłożonej papierem;
4. Wstaw udka do nagrzanego do 180 st C piekarnika (góra-dół termoobieg) na 1 h.
Ja zawsze piekę razem z udkami ziemniaki - mam wtedy szybki i smaczny obiad ;)
SMACZNEGO ;)
Czy proporcja mąki i mleka jest prawidłowa? 4 razy więcej mąki od mleka?
OdpowiedzUsuńCiasto musi być gęste ;)
Usuń