Sezon truskawkowy to najlepszy czas na pieczenie pysznych i prostych ciast z tymi owocami w roli głównej. Jogurtowe ciasto na szybko jest jednym z moich ulubionych, jego wykonanie zajmuje dosłownie chwilę. :)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm
BLASZKA 24 x 24 cm
500 g mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 szklanki oleju
600 g jogurtu naturalnego
1 szklanka cukru
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1 jajko
ok. 500 g truskawek (lub innych owoców)
+ kruszonka:
20 g cukru
20 g miękkiego masła
40 g mąki pszennej
WYKONANIE:
1. Wlej olej do miski. Miksując dodawaj cukier a następnie jajko;
2. Wlewaj cienkim strumieniem jogurt ciągle miksując;
3. Dodaj mąkę wymieszaną z sodą i krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników;
4. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem;
5. Przygotuj kruszonkę: wymieszaj wszystkie składniki widelcem bądź rozetrzyj palcami i odstaw na kilka minut do lodówki;
6. Pokrojone truskawki poukładaj na wierzchu ciasta, posyp kruszonką i wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok. 55-60 min. Piecz do suchego patyczka.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz