Domowa chałka sprawdza się nie tylko na śniadanie, ale i kolację. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła posmarowana masełkiem i podana ze szklanką mleka. Gotowe chałki ze sklepu mogą się schować.. domowa jest o niebo lepsza ;)
SKŁADNIKI:
500 g mąki pszennej
90 g masła
1 szklanka mleka
45 g drożdży
0.5 szklanki cukru
szczypta soli
KRUSZONKA:
20 g cukru
20 g miękkiego masła
40 g mąki pszennej
WYKONANIE:
1. Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia;
2. W szklance ciepłego mleka rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw rozczyn na ok. 15 min do wyrośnięcia;
3. Mąkę wsyp do miski, dodaj resztę cukru, szczyptę soli, zaczyn drożdżowy i wystudzone masło. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i sprężyste ( ręcznie lub w robocie);
4. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1.5 do 2h
5. W międzyczasie przygotuj kruszonkę: wszystkie składniki wsyp do miseczki, ucieraj palcami bądź widelcem. Gotową kruszonkę odstaw do lodówki;
6. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, wyrabiaj jeszcze przez chwilę, podziel na 2 części. Każdą z części pokrój na 3 równe kawałki i uformuj wałeczki.
7. Z 3 wałeczków uformuj warkocz. Wyjdą 2, całkiem spore chałki;
8. Gotowe chałki połóż na blaszce, posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp kruszonką
9. Piecz ok. 20/25 min w temp. 180 st C (góra - dół z termoobiegiem).
SMACZNEGO:)
Rewelacja
OdpowiedzUsuń