Dama Kier to pyszne i efektowne ciasto, które świetnie prezentuje się na stole. Sprawdzi się na wszelkim przyjęciach i rodzinnych spotkaniach. Gwarantuję, że posmakuje nawet największym niejadkom.
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm
BLASZKA 24 x 24 cm
1 opakowanie herbatników
KREM I:
2 budynie śmietankowe
4 łyżki cukru
500 ml mleka
200 g masła
opcjonalnie: sok wyciśnięty z 1 cytryny
opcjonalnie: sok wyciśnięty z 1 cytryny
MUS TRUSKAWKOWY:
850 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
KREM II:
660 ml śmietanki 30%
250 g mascarpone
0.5 szklanki cukru pudru
4 łyżki żelatyny
POLEWA CZEKOLADOWA:
40 g czekolady gorzkiej/mlecznej
ok. 1/3 szklanki śmietany 30%
1. W 0.5 szklanki mleka rozmieszaj proszki budyniowe i cukier. Resztę mleka wstaw do gotowania;
2. Do gotującego się mleka wlej rozmieszane proszki budyniowe i ciągle mieszaj aż do powstania gęstego, gładkiego budyniu. Gotowy budyń odstaw do wystudzenia;
3. Truskawki dokładnie zblenduj i wstaw do gotowania. Do gotujących się truskawek wsyp galaretki, wyłącz gaz i mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia się galaretek. Gotowy mus odstaw do wystudzenia i delikatnego stężenia;
4. Miękkie masło utrzyj na puch. Dodawaj małymi porcjami wystudzony budyń i miksuj aż do uzyskania gładkiej masy, dodaj sok wyciśnięty z cytryny i krótko zmiksuj;
5. W blaszce wyłożonej papierem poukładaj herbatniki;
6. Wyłóż krem budyniowy i przykryj drugą warstwą herbatników;
7. Odlej 2-3 łyżki musu do szklanki, resztę wyłóż na ciasto i przykryj kolejną warstwą ciastek;
8. Żelatynę zalej 1/4 szklanki wrzątku, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia;
9. Śmietanę przelej do wysokiego naczynia, zacznij miksować, dodaj cukier puder i dalej miksuj;
10. Do ubitej śmietany dodaj mascarpone i krótko zmiksuj. Następnie, ciągle miksując wlewaj powoli wystudzoną żelatynę. Krótko zmiksuj;
11. Krem śmietanowy wyłóż na ciasto i polej wierzch odłożonym wcześniej musem truskawkowym;
12. Przygotuj polewę: czekoladę pokrusz i wrzuć do rondelka, dodaj śmietanę i mieszaj na małym ogniu aż do uzyskania jednolitej, płynnej polewy;
13. Lekko wystudzoną polewą polej ciasto, a następnie wykałaczką ozdób wierzch ciasta, tak aby czekolada i mus się delikatnie wymieszały. Wstaw ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO ;)
Wyglada super i pewnie tak smakuje :-) :-)
OdpowiedzUsuńSmakuje przepysznie, polecam spróbować :)
UsuńJakie CUDOO 😍
OdpowiedzUsuńDziękuję! ;)
UsuńRewelacyjny przepis :)
OdpowiedzUsuńRewelacja!
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
UsuńWygląda rewelacyjnie i zapewne tak samo smakuje.
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam spróbować :)
UsuńWygląda przepięknie
OdpowiedzUsuńDziekuję! :) Proszę spróbować, smakuje jeszcze lepiej ;)
UsuńWitam. Chciałam zapytać czy przy użyciu mascarpone potrzebna jest zelatyna? Jeżeli tak to aż 4 łyżki? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam,
UsuńMożna dać oczywiście mniej, ale przy 4 łyżkach mamy pewność, że masa będzie sztywna. Pozdrawiam :)
Dziękuję za odpowiedź 🙂
UsuńBędę robić jutro
OdpowiedzUsuńCiasto super, ale przepis trochę kiepski... Przykład 1 opakowanie herbatników...? Chociaż od samego rana ciasta mi nie wychodzą i to też aż w szoku jestem.
OdpowiedzUsuń1 duże opakowanie herbatników - 350 g ;) Dziękuję za komentarz i pozdrawiam:)
UsuńA mogę użyć serka Filadelfii
UsuńNigdy nie próbowałam, więc nie mam pewności, że się uda;)
UsuńMożna truskawki zastąpić malinami?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej ;)
UsuńRobiłam dzisiaj. Ciasto ogólnie smaczne ale zdecydowanie za dużo jest tej żelatyny!!! Psuje cały smak...
OdpowiedzUsuńProszę spróbować dodać mniej.. Ja po prostu w letnie dni lubię mieć pewność, że ciasto mi nie popłynie:)
Usuńczy zamiast truskawek mogę użyć malin? Chcę zrobić porcję na dużą blachę, czy jeśli użyję 1 kg malin to wystarczą mi 3 galaretki malinowe do stężenia?
OdpowiedzUsuńTak, maliny też będą ok. 3 galaretki spokojnie powinny wystarczyć :)
UsuńCzy można użyć mrożonych truskawek? Zwłaszcza teraz, w sezonie zimowym?
OdpowiedzUsuńTak, jak najbardziej. Pozdrawiam :)
UsuńWitam jakie budynie pani użyła bo mam te 64g i czy taki większy jeden dać czy te większe 2 ?
OdpowiedzUsuńJa używam tych standardowych po 40g, proszę dodać 1.5 albo nawet 2 i dać odrobinę więcej mleka:) Bo jeden będzie na pewno za mało.
UsuńPrzepychotka.Rewekacyjne ciacho
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! :) Pozdrawiam
UsuńWitam.
OdpowiedzUsuńMam pytanie czy truskawki mrożone się blenduje, czy dopiero po rozmrożeniu?
Pozdrawiam
Po rozmrożeniu :)
UsuńDzien dobry czy zamiast herbatników mozna upiec biszkopt i przekroić na 3 czesci?
OdpowiedzUsuńPewnie;) Ciasto będzie jeszcze smaczniejsze
UsuńCzy można zamiast żelatyny dać śmietan-fix ? :)
OdpowiedzUsuńMożna, powinno się udać:)
UsuńRewelacyjne.😊
OdpowiedzUsuńWykonuje ciasto a nie wykonuje przepis. Bardzo dużo pracy, podziwiam
OdpowiedzUsuńCzasem warto ;) Zwłaszcza jeśli ktoś lubi spędzać czas w kuchni:)
UsuńRzeczywiście bardzo dużo pracy. Jest godzina 17 a ja dopiero gotowe wstawiłam do lodówki. Zaczęłam robić o 12😅 ale mam 2miesiecznego bobasa na cycu i trochę przerw było. Już nie mogę się doczekać kiedy spróbuję 😋
OdpowiedzUsuńObiecuję, że było warto! :) Ciacho jest przepyszne;) Buziaki dla bobasa:)
UsuńIle wody dodać do gotowania truskawek? Czy w ogóle nie dodawać i się nie przypalą?
OdpowiedzUsuńTruskawki nie powinny się przypalić. Jeśli są wyjątkowo "suche" może Pani podlać dosłownie odrobiną wody :)
UsuńNa jaką blaszkę jest przepis?
OdpowiedzUsuń24 x 24cm:)
UsuńCiasto bardzo smaczne.... robiłam z truskawkami dwa razy, dzisiaj spróbuje z malinami...��
OdpowiedzUsuńCieszę się! :) Z malinami na pewno wyjdzie równie dobre;)
UsuńCzy można zamiast herbatników użyć biszkopty podłużne i czy trzeba je ponczować?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej:) Można je ponczować, ale nie trzeba - wszystko zależy od preferencji :)
Usuń