czerwca 27, 2020

Dama Kier - ciasto bez pieczenia

Dama Kier to pyszne i efektowne ciasto, które świetnie prezentuje się na stole. Sprawdzi się na wszelkim przyjęciach i rodzinnych spotkaniach. Gwarantuję, że posmakuje nawet największym niejadkom.

ciasta i desery, ciasto bez pieczenia, przepis na ciasto bez pieczenia, ciasto na herbatnikach, ciasto z musem owocowym, ciasto z masą budyniową, ciasto z kremem, ciasto z owocami sezonowymi, ciasto z truskawkami,





SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm

1 opakowanie herbatników
KREM I:
2 budynie śmietankowe
4 łyżki cukru
500 ml mleka
200 g masła
opcjonalnie: sok wyciśnięty z 1 cytryny
MUS TRUSKAWKOWY:
850 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
KREM II:
660 ml śmietanki 30%
250 g mascarpone
0.5 szklanki cukru pudru
4 łyżki żelatyny
POLEWA CZEKOLADOWA:
40 g czekolady gorzkiej/mlecznej
ok. 1/3 szklanki śmietany 30%



1. W 0.5 szklanki mleka rozmieszaj proszki budyniowe i cukier. Resztę mleka wstaw do gotowania;
2. Do gotującego się mleka wlej rozmieszane proszki budyniowe i ciągle mieszaj aż do powstania gęstego, gładkiego budyniu. Gotowy budyń odstaw do wystudzenia;
3. Truskawki dokładnie zblenduj i wstaw do gotowania. Do gotujących się truskawek wsyp galaretki, wyłącz gaz i mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia się galaretek. Gotowy mus odstaw do wystudzenia i delikatnego stężenia;
4. Miękkie masło utrzyj na puch. Dodawaj małymi porcjami wystudzony budyń i miksuj aż do uzyskania gładkiej masy, dodaj sok wyciśnięty z cytryny i krótko zmiksuj;


5. W blaszce wyłożonej papierem poukładaj herbatniki;
6. Wyłóż krem budyniowy i przykryj drugą warstwą herbatników;
7. Odlej 2-3 łyżki musu do szklanki, resztę wyłóż na ciasto i przykryj kolejną warstwą ciastek;
8. Żelatynę zalej 1/4 szklanki wrzątku, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia;
9. Śmietanę przelej do wysokiego naczynia, zacznij miksować, dodaj cukier puder i dalej miksuj;


10. Do ubitej śmietany dodaj mascarpone i krótko zmiksuj. Następnie, ciągle miksując wlewaj powoli wystudzoną żelatynę. Krótko zmiksuj;
11. Krem śmietanowy wyłóż na ciasto i polej wierzch odłożonym wcześniej musem truskawkowym;

12. Przygotuj polewę: czekoladę pokrusz i wrzuć do rondelka, dodaj śmietanę i mieszaj na małym ogniu aż do uzyskania jednolitej, płynnej polewy;


13. Lekko wystudzoną polewą polej ciasto, a następnie wykałaczką ozdób wierzch ciasta, tak aby czekolada i mus się delikatnie wymieszały. Wstaw ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.



SMACZNEGO ;)

ciasta i desery, ciasto bez pieczenia, przepis na ciasto bez pieczenia, ciasto na herbatnikach, ciasto z musem owocowym, ciasto z masą budyniową, ciasto z kremem, ciasto z owocami sezonowymi, ciasto z truskawkami,

50 komentarzy:

  1. Wyglada super i pewnie tak smakuje :-) :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie i zapewne tak samo smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziekuję! :) Proszę spróbować, smakuje jeszcze lepiej ;)

      Usuń
  4. Witam. Chciałam zapytać czy przy użyciu mascarpone potrzebna jest zelatyna? Jeżeli tak to aż 4 łyżki? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      Można dać oczywiście mniej, ale przy 4 łyżkach mamy pewność, że masa będzie sztywna. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź 🙂

      Usuń
  5. Ciasto super, ale przepis trochę kiepski... Przykład 1 opakowanie herbatników...? Chociaż od samego rana ciasta mi nie wychodzą i to też aż w szoku jestem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 duże opakowanie herbatników - 350 g ;) Dziękuję za komentarz i pozdrawiam:)

      Usuń
    2. A mogę użyć serka Filadelfii

      Usuń
    3. Nigdy nie próbowałam, więc nie mam pewności, że się uda;)

      Usuń
  6. Można truskawki zastąpić malinami?

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam dzisiaj. Ciasto ogólnie smaczne ale zdecydowanie za dużo jest tej żelatyny!!! Psuje cały smak...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę spróbować dodać mniej.. Ja po prostu w letnie dni lubię mieć pewność, że ciasto mi nie popłynie:)

      Usuń
  8. czy zamiast truskawek mogę użyć malin? Chcę zrobić porcję na dużą blachę, czy jeśli użyję 1 kg malin to wystarczą mi 3 galaretki malinowe do stężenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, maliny też będą ok. 3 galaretki spokojnie powinny wystarczyć :)

      Usuń
  9. Czy można użyć mrożonych truskawek? Zwłaszcza teraz, w sezonie zimowym?

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam jakie budynie pani użyła bo mam te 64g i czy taki większy jeden dać czy te większe 2 ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam tych standardowych po 40g, proszę dodać 1.5 albo nawet 2 i dać odrobinę więcej mleka:) Bo jeden będzie na pewno za mało.

      Usuń
  11. Przepychotka.Rewekacyjne ciacho

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam.
    Mam pytanie czy truskawki mrożone się blenduje, czy dopiero po rozmrożeniu?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzien dobry czy zamiast herbatników mozna upiec biszkopt i przekroić na 3 czesci?

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy można zamiast żelatyny dać śmietan-fix ? :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wykonuje ciasto a nie wykonuje przepis. Bardzo dużo pracy, podziwiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem warto ;) Zwłaszcza jeśli ktoś lubi spędzać czas w kuchni:)

      Usuń
  16. Rzeczywiście bardzo dużo pracy. Jest godzina 17 a ja dopiero gotowe wstawiłam do lodówki. Zaczęłam robić o 12😅 ale mam 2miesiecznego bobasa na cycu i trochę przerw było. Już nie mogę się doczekać kiedy spróbuję 😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obiecuję, że było warto! :) Ciacho jest przepyszne;) Buziaki dla bobasa:)

      Usuń
  17. Ile wody dodać do gotowania truskawek? Czy w ogóle nie dodawać i się nie przypalą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Truskawki nie powinny się przypalić. Jeśli są wyjątkowo "suche" może Pani podlać dosłownie odrobiną wody :)

      Usuń
  18. Na jaką blaszkę jest przepis?

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto bardzo smaczne.... robiłam z truskawkami dwa razy, dzisiaj spróbuje z malinami...��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się! :) Z malinami na pewno wyjdzie równie dobre;)

      Usuń
  20. Czy można zamiast herbatników użyć biszkopty podłużne i czy trzeba je ponczować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej:) Można je ponczować, ale nie trzeba - wszystko zależy od preferencji :)

      Usuń

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger