Bardzo lubię domowe zamienniki gotowych fast - food`ów. Pizzerinki robię bardzo często na kolację, ponieważ moja rodzina je uwielbia. Delikatne drożdżowe ciasto dopełniam ulubionymi dodatkami i pyszna kolacja gotowa. :)
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
SPÓD:
550 g mąki pszennej
2 łyżki oliwy z oliwek
1.5 szklanki mleka
50 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
+ przyprawy: bazylia, oregano, przyprawa do mięs, przyprawa kurczak złocisty, pieprz - wszystkie na czubek łyżeczki, wedle uznania
SOS:
0.5 szklanki passaty pomidorowej
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz
DODATKI:
100 g sera żółtego
100 g boczku wędzonego
100 g kiełbasy
kilka sztuk oliwek
WYKONANIE:
1. Do ciepłego mleka dodaj rozkruszone drożdże i cukier, wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut;
2. Do misy robota wsyp mąkę, dodaj przyprawy i rozczyn drożdżowy. Wyrabiaj ciasto ok. 15 min aż będzie gładkie i sprężyste. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1.5 h;
3. W międzyczasie zetrzyj pieczarki na tarce (bądź pokrój w cienkie plasterki);
4. Cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj;
5. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj pieczarki, dopraw solą i pieprzem i wszystko chwilę podsmaż;
6. Boczek i kiełbasę pokrój w drobną kostkę;
7. Podsmaż boczek z kiełbasą na rozgrzanej patelni;
8. Przygotuj sos: do 0.5 szklanki passaty pomidorowej dodaj sól, ocet i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszaj;
9. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, podsyp mąką i krótko zagnieć;
10. Gotowe ciasto podziel na ok. 7/8 równych części. Z każdej uformuj spód pizzerinki, możesz rozwałkować wałkiem - placki mają być dość cienkie;
11. Spody pizzerinek wyłóż na dużą blachę przykrytą papierem. Pizzerinki posmaruj sosem, na wierzch wyłóż pieczarki;
12. Na pieczarki powykładaj mięso, połóż oliwki i posyp wierzch startym serem;
13. Wstaw pizzerinki do nagrzanego do 180 st C piekarnika i piecz ok. 20 min do momentu aż spód i brzegi się zarumienią.
SMACZNEGO :)
3. W międzyczasie zetrzyj pieczarki na tarce (bądź pokrój w cienkie plasterki);
4. Cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj;
5. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj pieczarki, dopraw solą i pieprzem i wszystko chwilę podsmaż;
6. Boczek i kiełbasę pokrój w drobną kostkę;
7. Podsmaż boczek z kiełbasą na rozgrzanej patelni;
8. Przygotuj sos: do 0.5 szklanki passaty pomidorowej dodaj sól, ocet i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszaj;
9. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, podsyp mąką i krótko zagnieć;
10. Gotowe ciasto podziel na ok. 7/8 równych części. Z każdej uformuj spód pizzerinki, możesz rozwałkować wałkiem - placki mają być dość cienkie;
11. Spody pizzerinek wyłóż na dużą blachę przykrytą papierem. Pizzerinki posmaruj sosem, na wierzch wyłóż pieczarki;
12. Na pieczarki powykładaj mięso, połóż oliwki i posyp wierzch startym serem;
13. Wstaw pizzerinki do nagrzanego do 180 st C piekarnika i piecz ok. 20 min do momentu aż spód i brzegi się zarumienią.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz